Украински спецслужби са ударили съюзници на "Вагнер" в Судан?

  • 20 септември 2023 14:31

  • 3822
  • 3
Украински спецслужби са ударили съюзници на "Вагнер" в Судан?
© Getty (архив)

"Дронове на украински специални служби вероятно са нанесли въздушни удари по суданската паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа, смятана за съюзник на руската частна армия "Вагнер", предаде Си Ен Ен.

"Атаките са били извършени в началото на септември по мост, свързващ столицата на източната африканска страна Хартум с най-големия град Омдурман. Нападението е станало броени дни след като бунтовниците са получили големи количества оръжия, боеприпаси и техника от "Вагнер", продължи разказа си медията.

Американската телевизия след анализ на публикувани в социални мрежи видео материали изрази предположение, че зад атаката е стояла спецслужба на Киев. "Върху отломки на един от безпилотните апарати има текст на украински език", посочи още Си Ен Ен.

"Според военен източник от Киев: "Въпросното нападение е извършено от сили, които не се намират в Судан". На въпрос в атаката дали  са замесени украински спецслужби той отговори: "Много е вероятно", добави телевизията.

"От Хартум заявиха, че знаят за атаката, но отрекоха в него да има пръст Украйна", съобщи медията от САЩ.

Удариха с дронове база на "Вагнер" в Либия

 Да припомним, Силите за бърза подкрепа, ръководени от бившия вицепрезидент Мохамед Хамдан Дагал, вдигнаха бунт срещу президента на страната Абдел Фатах ал Бурхан на 15 април. Двете страни в конфликта сключиха на няколко  споразумения за прекратяване на огъня, но бойните действия се подновяваха.  

Към днешна дата въоръженият конфликт е отнел живота на около 4000 души.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3822 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
хахахаха

2023.09.20 | 16:33

1
Абе те укропитеците в собствената си държава не могат да се оправят, тръгнали в Африка. Поредните смехотворни попълзновения на келявата аналноукропска пропаганда.

2023.09.20 | 21:01

3
е ти сега ли разбираш че укритата са подържани от сащ много преди преврата 2014 бяха в чечня в грузия има и казакстан в азърбейджан те го играят дългата ръка на вашингтон сега разбра ли защо путин нахлу в укропистан

2023.09.20 | 16:37

2
Русия трябва да предприеме атака по Киев със сармат веднага и капитулация

Добави коментар

Водещи новини