Преизбраният президент на Зимбабве: Спечелих си изборите честно

  • 27 август 2023 15:46

  • 1282
  • 6
Преизбраният президент на Зимбабве: Спечелих си изборите честно
© Getty Images (архив)

Преизбраният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва предложи на хората, които поставят под въпрос резултатите от изборите, да изложат исканията си в съда, предаде Ройтерс. Вотът беше произведен миналата седмица, а лидерът на опозицията заклейми резултатите като "гигантска измама".

Избирателната комисия каза вчера, че 80-годишният Мнангагва печели изборите с 52,6% от гласовете, а лидерът на опозиционната партия "Движение за демократични промени" (ДДП) Нелсън Чамиса остава с 44% от вота. Мнангагва пое властта през 2017 г., когато дългогодишният лидер Роберт Мугабе бе свален с военен преврат. Първият мандат на преизбрания президент бе белязан от хиперинфлация, недостиг на валута и изключително висока безработица.

Мнангагва остана доволен от резултата на изборите.

Съревновавах се с тях и съм щастлив, че спечелих. Тези, които смятат, че изборите не са се провели правилно, знаят къде да отидат, каза той днес в Националното събрание на фона на засилено полицейско присъствие в някои части на столицата.

Чамиса публикува съобщение в социалната мрежа Х с думите: "Това е очевидна и огромна измама."

Не e ясно дали опозицията ще се обърне към съда, за да оспори резултатите от изборите, тъй като в миналото съдиите в Зимбабве са заставали на страната на управляващата партия. Политическият анализатор Мунджоди Мутандири от неправителствената организация "Бюро за връзка в Южна Африка" заяви, че опозицията може да спечели повече, ако излезе на улицата, отколкото ако отиде в съда.

Зимбабве пуска златния си цифров токен за търговия на дребно съвсем скоро

Говорителят на ДДП Промизе Мквананзи заяви, че официалните резултати се различават от тези, с които разполага опозицията.

ДДП започна цялостна гражданска проверка на преброяването на гласовете, каза той.

Екип от наблюдатели от Южноафриканската общност за развитие заяви, че гласуването е било мирно, но отбеляза проблеми, като например забавяне на гласуването, забрана на митинги, тенденциозно отразяване в държавните медии и невъзможност на избирателната комисия да предостави на кандидатите достъп до избирателните списъци, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1282 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Lissa

2023.08.28 | 02:22

6
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Xmiss.pw
Емѝ...

2023.08.27 | 17:14

4
Ще му духам ако е с Америка!

2023.08.27 | 16:03

1
Съвсем сам

2023.08.27 | 16:07

3
да живее българо-зимбабвийската дружба, тя е като слънцето и водата...

2023.08.27 | 16:06

2
Мугабе, в когото се кълняхме, сега го кълнем...

Добави коментар

Водещи новини