Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер

  • 14 август 2023 10:56

  • 475
  • 2
Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Хунтата, която завзе властта в Нигер в края на миналия месец, заяви късно в неделя, че сваленият президент Мохамед Базум може да бъде съден за държавна измяна, предава Ройтерс.

Полковник Амаду Абдрамане, говорител на хунтата, каза по държавната телевизия, че е "събрала необходимите елементи за (съдебно) преследване на сваления президент... за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер".

Асошиейтед Прес съобщи миналата седмица, че Военните, са заявили на изпълняващата длъжността първи заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд, че ще убият сваления президент Мохамед Базум, ако съседните държави се опитат да се намесят с военна сила.

Сваленият президент на Нигер е бил прегледан от личния си лекар тази събота, 12 август. Това са обявили от близкото му обкръжение, предаде АФП.

Това става на фона на нарастващата загриженост за здравословното му състояние.

Припомняме, че 63-годишният Мохамед Базум беше свален от власт на 26 юли от неговата президентска охрана, която оттогава държи него и семейството му в официалната им резиденция в столицата Ниамей.

Висши представители на Европейския съюз, на Африканския съюз и на Организацията на обединените нации изразиха своите притеснения за състоянието на Базум в петък, след съобщения за лошите условия, в които е задържан.

Военната хунта в Нигер сформира правителство

На 11 август държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер, за да върнат Базум на власт. Такава намеса щяла да се проведе при първа възможност. Това заяви президентът на Кот д'Ивоар, цитиран от БиБиСи.

На срещата в петък лидерите на регионалния блок ECOWAS обявиха, че са се съгласили да съберат военни сили в режим на готовност. Президентът на Нигерия Бола Тинубу подчерта, че използването на сила е последната опция, до която ще се прибегне при нужда.

Последвайте канала на

Калина Христова
475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.14 | 12:02

1
!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини