Населението на Египет се е увеличило с 250 хиляди души за по-малко от два месеца

  • 01 август 2023 19:19

  • 1541
  • 0
Населението на Египет се е увеличило с 250 хиляди души за по-малко от два месеца
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Населението на Египет е достигнало 105,25 милиона души, като е нараснало с 250 хиляди души за 57 дни, съобщи Централната агенция за обществена мобилизация и статистика, цитирана от БТА. 

Най-многолюдна е област Кайро със 10,3 милиона жители. На второ място е Гиза с 9,5 милиона жители, следвана от Шаркия с над 7,9 милиона и Дакалия със 7,1 милиона души. 

Египет се нарежда на 14-то място в света по брой на населението, заяви министърът на здравеопазването и населението Халед Абдел Гафар във връзка с предстоящата Международна конференция за населението и развитието, която ще се проведе в новата административна столица на арабската република от 5 до 8 септември т.г. В рамките на форума египетското правителство ще представи Националната си стратегия за населението. 

Държавните служители в Египет ще работят дистанционно един ден в седмицата, за да се намали потреблението на електричество

Пренаселеността поставя ресурсите на страната под сериозен натиск, като намалява достъпа до образование, здравни услуги, жилища, вода и земеделска земя, изтъкна Абдел Гафар. По думите му властите полагат усилия за контрол на раждаемостта и в резултат броят на ражданията е спаднал от 2,7 милиона през 2014 г. на 2,2 милиона през 2022 година. Коефициентът на плодовитост е намалял от 3,5 деца на жена през 2014 г. на 2.8 през 2021 година. 

През март т.г. кабинетът обяви, че ще предоставя хиляда египетски лири годишно на жените с не повече от две деца. От няколко години властите провеждат кампании за семейно планиране и осигуряване на противозачатъчни средства безплатно или на намалени цени. 

При сегашния темп на растеж населението на Египет ще достигне 192 милиона души през 2052 година, показва анализ на статистическата агенция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини