Китайските военноморски сили откриват нови хоризонти с посещение в Западна Африка

  • 03 юли 2023 10:24

  • 3582
  • 0
Китайските военноморски сили откриват нови хоризонти с посещение в Западна Африка
© Getty (архив)

Кораби от военноморските сили (ВМС) на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) начело с ескадрения миноносец „Наннин“ пристигнаха в Нигерия. Атлантическият бряг на Африка е нетрадиционна дестинация за китайските военни, но посещението се вписва в контекста на отдавна полаганите от Пекин усилия да разшири влиянието си в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От китайското посолство в Нигерия приветстваха петдневната визита и я определи като качествено нов етап в развитието на двустранните връзки. Нигерийските ВМС от своя страна изразиха готовност да работят с азитнатата дъжрава за борба с морските заплахи в сферата на сигурността, както и за поддържането на стабилността в региона на Гвинейския залив, добави дипломатическата мисия на Пекин.

Богатата на петрол Западна Африка е важен международен износител на суров нефт. Регионът, по-специално Ангола и Нигерия, е сред най-големите доставчици на петрол за Китай. Голямата китайска компания за нефтени проучвания КНООК участва в дълбоководен добив на петрол край бреговете на Нигерия.

По-рано се появиха предположения, че Гвинейският залив може да приеме китайска военна база с оглед на разрастващото се чрез инвестиции, търговия и заеми влияние на Китай в почти всички африкански страни през последните три десетилетия.

През 2016 г. Сао Томе и Принсипи, островна държава в региона, която беше изпаднала в тежко финансово положение, установи дипломатически отношения с Пекин, след като прекъсна връзките си с демократично управлявания остров Тайван, който Китай смята за своя отцепила се провинция.

През 2017 г. Пекин откри първата си военна база извън китайска територия база. Тя бе разположена в Североизточна Африка, в Джибути. Това предизвика опасения, че Китай може да се сдобие и с още подобни „логистични обекти“, тъй като откриването на база толкова далеч показва, че въоръжените сили на Пекин вече развиват капацитет да действат на хиляди километри от китайската територия.

Боливия сключва сделки с руски и китайски компании за разработване на находища на литий

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини