Столицата на Судан е мирна след въвеждането на 24-часово прекратяване на огъня

  • 10 юни 2023 11:13

  • 289
  • 0
Столицата на Судан е мирна след въвеждането на 24-часово прекратяване на огъня
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Суданската столица Хартум беше сравнително спокойна тази сутрин, след влизането в сила на 24-часовото прекратяване на огъня с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, което осигури възможност за хуманитарна помощ, предаде Ройтерс.

Краткото прекратяване на огъня следва поредица от нарушени примирия между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), чиято борба за власт избухна в насилие и предизвика хуманитарна криза.

САЩ и Саудитска Арабия заявиха, че споделят "разочарованието" от нарушенията в изявлението, с което обявиха последното примирие, и заплашиха да прекъснат преговорите, ако сраженията продължат.

Сраженията, които започнаха на 15 април, превърнаха столичния район, включващ Хартум и побратимените му градове Бахри и Омдурман, във военна зона и доведоха до конфликт в суданските региони Дарфур и Кордофан на запад.

През седмицата след последното прекратяване на огъня, изтекло на 3 юни, имаше интензивни сражения, включително около важни армейски бази, като СБП твърдят, че са поели контрола над комплекс за производство на оръжие в южната част на Хартум.

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават

Предишните прекратявания на огъня позволиха известен достъп на хуманитарна помощ, но службите за помощ съобщиха, че все още са възпрепятствани от сраженията, бюрократичния контрол и грабежите.

Сраженията са довели до разселването на повече от 1,9 милиона души, като над 400 000 от тях са преминали в съседните държави. Освен това те провалиха началото на прехода към гражданско управление четири години след бунта, довел до свалянето на президента Омар Башир.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини