Президентът на Гана: Африка допринася за 3% от въглеродните емисии, а понася най-тежките последици от климатичните изменения

  • 09 юни 2023 22:40

  • 470
  • 1
Президентът на Гана: Африка допринася за 3% от въглеродните емисии, а понася най-тежките последици от климатичните изменения
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо призова ганайците да подкрепят политиките и програмите, насочени към изграждане на устойчивост и адаптиране на страната към изменението на климата, съобщава БТА. 

"Надеждата ни зависи от действията, които предприемаме днес", отбеляза той, като се позова на данни от Световната метеорологична организация (СМО), в чийто скорошен доклад се казва, че "последните осем години са на път да бъдат осемте най-топли в историята".

Президентът говори по време на националното честване на Деня на зелена Гана в Акра – правителствена програма, насочена към възстановяване на обезлесените райони в страната.

МВФ одобри отпускането на заем за Гана в размер на 3 млрд. щатски долара

От първоначалното засаждане на седем милиона дървета от различни видове досега, министерството на земите и природните ресурси на Гана е контролирало засаждането и отглеждането на повече от двадесет милиона фиданки.

Темата на Деня на зелена Гана през 2023 г. е "Нашите гори, нашето здраве".

Президентът Акуфо-Адо, като припомни негативните последици от изменението на климата, каза, че светът преживява, както никога досега, горещи вълни, наводнения, суша, болести и конфликти. Това, подчерта той, застрашава "нашето съществуване и съдбата на нашата планета".

"Изменението на климата е основна пречка за устойчивото развитие", подчерта президентът, поради което правителството е увеличило осведомеността на хората за необходимостта от Денят на зелена Гана.

В рамките на проекта, Комисията по горите раздава на хората значителен брой дървесни разсади, за да насърчи залесяването.

"Целта е да се спре и обърне тенденцията от загуба на гори до 2030 г.", каза държавният глава на Гана. 

Той също така потвърди решимостта на правителството да се справи с всички форми на причините за обезлесяването, включително горските пожари, незаконната сеч и мащабния добив на полезни изкопаеми.

Президентът изрази съжаление за уязвимостта на Африка от променящите се климатични условия, които се изострят от емисиите на парникови газове.

"За съжаление, континентът, който допринася за по-малко от три процента от световните въглеродни емисии, е подложен на някои от най-тежките последици от изменението на климата", каза той.

Акуфо-Адо определи Деня на зелена Гана като "ден на надеждата за действия в областта на климата", тъй като той също така ще помогне на страната да популяризира различните протоколи, предназначени за укрепване на нисковъглеродна и устойчива икономика.

Мая Йорданова
470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хохохохохо :))))))))

2023.06.10 | 05:28

1
така е в дивите държави

Добави коментар

Водещи новини