Пратеникът на ООН в Судан бе обявен за персона нон грата

  • 09 юни 2023 07:42

  • 565
  • 0
Пратеникът на ООН в Судан бе обявен за персона нон грата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Специалният пратеник на ООН в Судан бе обявен за персона нон грата в тази страна, предадоха световните агенции.

Германецът Фолкер Пертес е обявен за персона нон грата от правителството на страната, съобщи вчера суданското външно министерство. То е уведомило и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за това.

Ръководителят на суданската армия, генерал Абдел Фатах ал Бурхан поиска Пертес да бъде отстранен от емисарския пост, като го обвини, че той е отговорен за войната, избухнала в средата на април между суданските сили и паравоенните формирования на генерал Мохамед Хамдан Дагало.

В писмо до ООН генерал Ал Бурхан обвинява Пертес, че в докладите си преди началото на военните действия е скрил колко взривоопасна е ситуацията в Хартум. Според генерала, ако не са били лъжите на емисаря, Дагало е нямало да започне военните действия, пише БТА.

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш потвърди пълното си доверие в своя пратеник. Но в началото на юни Съветът за сигурност на ООН удължи срока на действие на мисията на организацията за подпомагане на прехода в Судан и ръководена от Пертес само с шест месеца.  

Създадена през юни 2020 г., за да подкрепи демократичния преход в Судан след свалянето от власт на автократа Омар Башир, мисията на ООН досега се подновяваше ежегодно за една година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини