Нигерия обмисля бизнес с ядливи жаби

  • 08 юни 2023 19:03

  • 387
  • 2
Нигерия обмисля бизнес с ядливи жаби
© Wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Зоологът проф. Мошуд Мустафа от катедрата по зоология в университета в Илорин призова нигерийците да проучат възможностите за отглеждане на ядливи жаби с цел икономическа изгода, съобщава БТА. 

Професор Мустафа отправи този призив днес в Илорин в доклад озаглавен: "Създадени от човека езера - средство за премахване на създадената от човека бедност".

Той обясни, че на фона на нарастващата цена на рибата и прекомерното размножаване на ядливите жаби, известни като Hoplobatrachusccipitalis, в дивата природа в Нигерия, се е наложило отглеждането на тези жаби.

САЩ: Не ближете тази жаба!

"Решихме да разгледаме възможността за култивиране на вида от стадия на попова лъжичка до пълното им съзряване", каза той.

"Тъй като жабите живеят във вода, успехът на отглеждането им ще зависи от експлоатационното качество на водата в езерото, където се отглеждат", добави специалистът.

Професорът, който преподава във Факултета по естествени науки в университета в Илион отбеляза, че едно от предизвикателствата пред култивирането на жаби в езера е възприемчивостта към изкуственото хранене в стадия на попова лъжичка.

Зоологът разкрива, че проведените изследвания показват, че те се хранят с листа от растенито азимина трилоба, водна леща и храна за риби от вида копенс.

Според него поповите лъжички растат по-добре когато са хранени с водна леща, следвана от азимина трилоба, докато храна за риба е била най-слабо приета.

Професор Мустафа изказа предположението, че ядливи жаби може да бъдат отглеждани още при начален стадий на развитие при добро качество на водата и хранене с водна леща.

По същия начин експертът предложи на правителството и на други заинтересовани страни да положат усилия за опазване на околната среда и да приемат стратегии за борба с по-нататъшната загуба на биоразнообразие от риба в езерната екосистема на Нигерия.

Той твърди, че по този начин ще се запазят функциите на езерата и ще се поддържат рибните ресурси, за да се посрещнат днешните и бъдещите нужди.

Мая Йорданова
387 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.08 | 23:04

2
Първо цифрова валута, после жаби и гущери. Така пише и в Библията.

2023.06.08 | 19:46

1
да си ги ядат!

Добави коментар

Водещи новини