Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават

  • 07 юни 2023 22:02

  • 639
  • 1
Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ожесточени боеве избухнаха в суданската столица Хартум между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), съобщава БТА.

Съобщава се за няколко горящи сгради в столицата.

В района има няколко важни склада за гориво, както и завод за оръжия и боеприпаси и складове за танкове и военно оборудване, съобщи репортерът.

Тежки сражения в столицата на Судан в края на примирието

Прекратяването на огъня между двата враждуващи лагера, договорено с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, изтече в събота през нощта. Засега не е ясно дали преговорите между суданската армия и СБП ще продължат. Армията настоява СБП да се изтеглят от заетите от тях болници, училища и частни домове.

СБП обвиняват армията, че умишлено отлага преговорите.

На 20 май двата враждуващи лагера се споразумяха за седемдневно прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Вашингтон и Рияд, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ в зоната на боевете.

Спирането на огъня след това беше продължени с още пет дни, но не беше спазвано и от двете страни.

След нарушаването на примирието САЩ наложиха санкции, включително визови ограничения, на представители на суданската армия, СБП и поддръжници на бившия авторитарен президент Омар Башир.

Вашингтон каза също, че ще наложи икономически санкции на няколко компании, които снабдяват с оръжие двата враждуващи лагера.

В Судан се водят ожесточени боеве от средата на април между армията, подчинена на президента Абдел Фатах ал Бурхан и СБП, водени от неговия бивш вицепрезидент Мохамед Хамдан Дагало.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.08 | 00:05

1
Веднага краваря да отива да ги демократизира.

Добави коментар

Водещи новини