Президентът на РЮА назначи комисия за разследване на твърденията за кораб, доставил оръжие на Русия

  • 30 май 2023 14:26

  • 433
  • 0
Президентът на РЮА назначи комисия за разследване на твърденията за кораб, доставил оръжие на Русия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса (на снимката) назначи съдия, който да наблюдава разследването на твърденията, че страната е доставила оръжия за Русия на кораб, който тайно е акостирал във военноморска база през декември, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11825

Обвиненията бяха отправени този месец от посланика на САЩ в Южна Африка, който заяви, че е сигурен, че оръжия и боеприпаси са били натоварени на плаващия под руски флаг товарен кораб “Лейди Ар“, когато той е акостирал във военноморската база в Саймънс Таун в района на Кейптаун в края на миналата година.

Посланик Ройбен Бриджъти посочи, че САЩ разполагат с разузнавателни данни, които потвърждават думите му и заяви, че би заложил живота си на точността на твърдението, че на кораба са били натоварени оръжия.

Контейнеровозът “Лейди Ар“ е подложен на санкции от страна на САЩ заради това, че е свързан с компания, която е транспортирала оръжия в помощ на руските военни действия в Украйна.

Южна Африка отрича да е имало разрешена от правителството сделка на оръжия за Русия, въпреки че не изключва категорично възможността да е имало неофициална сделка с участието на друго юридическо лице.

Съдия П.М.Д. Моджапело, бивш член на Върховния апелативен съд, е назначен за председател на тричленна комисия за разследване на случая, се казва в изявление на кабинета на Рамапоса. В нея са назначени също така адвокат и бивш министър на правосъдието.

Комисията разполага с шест седмици, за да завърши разследването си, а след това с още две седмици, за да представи доклад на Рамапоса, се казва в съобщението на президентската канцелария.

Президентът на РЮА разпореди разследването поради сериозността на обвиненията и влиянието на този въпрос върху международните отношения на Южна Африка, заявиха от кабинета му.

Южна Африка може да е нарушила международното право и собствените си закони относно продажбата на оръжие, ако се установи, че е доставила оръжие на Москва за войната в Украйна.

Инцидентът обтегна отношенията между САЩ и Южна Африка, която е най-развитата икономика в Африка и ключов партньор на Запада на континента.

Южноафриканската министърка на отбраната Танди Модисе заяви, че корабът "Лейди Ар" е доставил пратка боеприпаси от Русия, която е била поръчана от Южна Африка през 2018 г., но е била забавена заради пандемията.

Южна Африка: Не доставяме оръжия на Русия

Валери Зайцев
433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини