Изчезналите при опит да прекосят Средиземно море близо 500 мигранти са върнати обратно в Либия

  • 27 май 2023 06:47

  • 1205
  • 3
Изчезналите при опит да прекосят Средиземно море близо 500 мигранти са върнати обратно в Либия
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Близо 500-те мигранти, изчезнали без вест при опит да прекосят Средиземно море, след като отплаваха от Либия, се оказаха върнати обратно в африканската страна, съобщи агенцията на ООН по миграцията. Преди дни благотворителни организации предупредиха, че връзката с лодката им е била загубена, предаде Ройтерс.

„Либия не е безопасно място, където мигрантите да бъдат връщани“, написа в Туитър Флавио Ди Джакомо, говорител на Международната организация по миграцията (МОМ), структура, която е част от ООН.

Той поясни пред Ройтерс, че мигрантите са били 485 и че са акостирали в пристанището на либийския град Бенгази. Засега няма повече подробности от МОМ.

„Аларм Фон“ (Alarm Phone), организация, която приема сигнали за бедстващи плавателни съдове с мигранти, нямаше никаква връзка с лодката от сряда.

Към онзи момент плавателният съд се носел по течението в открито море с неработещ двигател на около 320 км от Либия и на 400 км от Малта и италианския остров Сицилия.

В четвъртък италианската брегова охрана съобщи, че при две отделни операции в морската спасително-издирвателната зона на Италия е спасила 423 и 671 мигранти, но „Аларм Фон“ уточни, че тези два случая не са свързани с изчезналата лодка.

Засега няма коментар от италианската брегова охрана, пояснява БТА.

Германската хуманитарна организация "СОС Хюманити" (SOS Humanity) съобщи, че при друг случай в открито море 27 мигранти са били качени от петролен танкер и незаконно върнати обратно в Либия.

Според международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, в които са застрашени от лошо отношение, а Либия е място, където са документирани много примери за масово неспазване на правата на мигрантите.

Европейските правителства все повече втвърдяват политиката си към миграцията, включително и това на Италия, която е изправена пред рязко увеличение на пристигащите по море мигранти. От началото на годината те са над 47 000 души при около 18 000 за същия период на 2022 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1205 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.27 | 08:39

3
Каква заплаха какви пет лева Азия и африка умишлено си чистят гетата и престъпниците и ни ги натрисат на нас.Ние такива глупаци ли сме !!!Нямат работа тук!!!!!!

2023.05.27 | 08:35

2
Хуманитарни организации ха ха най големите трафиканти на евреина Сорос!!!!

2023.05.27 | 07:33

1
Жалко,да бяха станали храна на рибите тия орки скапани!

Добави коментар

Водещи новини