Въздушни удари разтърсиха Хартум, катарското посолство беше нападнато

  • 21 май 2023 06:31

  • 2136
  • 2
Въздушни удари разтърсиха Хартум, катарското посолство беше нападнато
© Getty Images

Въздушни удари и размяна на артилерийски огън разтърсиха суданската столица Хартум, а въоръжени мъже плячкосаха сградата на катарското посолство, предаде Франс прес.

Жители на Хартум заявиха пред Франс прес, че ожесточените боеве в града продължават въпреки многократните международни призиви за хуманитарно примирие.

Едно от местата в столицата, които бяха бомбардирани, беше районът на сградата на държавната телевизия в съседния на Хартум град Омбурдман, казаха очевидци.

Битката за властта в Судан между началника на редовната армия генерал Абдел Фатах Бурхан и бившия му заместник ген. Мохамед Хамдан Дагало, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), избухна на 15 април.

Конфликтът отне живота на стотици хора, повечето мирни граждани, и принуди над 1 милион души да напуснат домовете си, предава БТА. ООН предупреди, че хуманитарната обстановка в третата по големина държава в Африка, където още преди войната всеки трети зависеше от помощи, стремително се влошава.

Днес посолството на Катар стана поредната нападната дипломатическа мисия. Доха осъди атаката.

"Катар осъжда най-категорично щурма и погрома от страна на нередовните въоръжени сили в сградата на посолството в Хартум. Персоналът на посолството отдавна е евакуиран, няма пострадали дипломати или служители на мисията", заяви катарското външно министерство.

Доха отново призова за "незабавно прекратяване на боевете в Судан, максимална сдържаност и да се щади мирното население по време на бойните действия".

Боевете в столицата на Судан ескалират

Катар не възложи в прав текст върху СБП на Дагало отговорността за нахлуването в посолството, но контролираните от Бурхан власти директно обвиниха паравоенните сили за нападението.

В последните седмици бяха нападнати и посолствата на Йордания, Саудитска Арабия и Турция.

Днешната атака беше извършена ден след арабска среща на върха в Саудитска Арабия, на която участващите арабски лидери призоваха враждуващите генерали да прекратят боевете.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2136 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.21 | 11:31

2
❤️Играя нова ceкс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ Ja.cat/xgams
Зеленски

2023.05.21 | 09:30

1
Пари за Судан НЕ! Само за мене!

Добави коментар

Водещи новини