МВФ одобри отпускането на заем за Гана в размер на 3 млрд. щатски долара

  • 19 май 2023 10:48

  • 183
  • 0
МВФ одобри отпускането на заем за Гана в размер на 3 млрд. щатски долара
© Getty (архив)

Управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри искането на Гана за програма за отпускане на заем в размер на 3 млрд. щатски долара, предаде ганайската новинарска агенция ГНА, цитирана от БТА.

Одобрението ще доведе до "незабавно" отпускане на 600 млн. щатски долара на Гана в подкрепа на тригодишната правителствена програма за икономически растеж след COVID-19, за възстановяване на макроикономическата стабилност и устойчивостта при изплащането на дълга.

Това се случва след поредица от процедури за период от 10 месеца, срещи и преговори между властите в Гана, Фонда и други заинтересовани страни, включително кредитори.

Правителството постигна споразумение с МВФ на експертно ниво през декември 2022 г., сключи Програма за обмен на вътрешния дълг през февруари 2023 г. и получи уверение за финансиране от външните кредитори миналия петък.

Това подготви почвата за разглеждане и одобрение на Програмата за кредитна подкрепа от страна на Управителния съвет, което се случи тази сряда.

В прессъобщение на МВФ се посочва: Решението на Управителния съвет ще позволи незабавното отпускане на средства на Гана, равняващи се на около 600 милиона щатски долара.

В него се отбелязва, че осигуряването на своевременно споразумение за преструктуриране на дълга с външните кредитори на Гана ще бъде от съществено значение за успешното изпълнение на новата програма за разширен кредитен механизъм.

"С оглед на насърчаването на трайна фискална дисциплина, властите също така напредват в реформите за по-добра фискална политика, укрепване на управлението на публичните финанси и справяне с големите предизвикателства в секторите на енергетиката и отглеждането на какао", заяви Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, управляващ директор на МВФ.

По отношение на въздействието на Програмата за обмен на вътрешния дълг върху балансите на финансовите институции тя посочи, че властите на западноафриканската страна ще разработят и приложат всеобхватна стратегия за бързо възстановяване на резервите на финансовите институции и за излизане от временните регулаторни мерки за облекчаване.

Политиките в рамките на програмата ще се съсредоточат и върху "овладяване на инфлацията и възстановяване на чуждестранните резерви", тъй като Банката на Гана повиши гъвкавостта на валутния курс, като същевременно ограничи интервенциите си в чуждестранна валута.

Програмата за подкрепа на заеми има за цел да осигури финансиране на платежния баланс като част от по-широките усилия за ускоряване на възстановяването на Гана от икономическата криза, предизвикана от пандемията, руско-украинската война и вътрешни структурни проблеми.

Тя ще подпомогне Гана в прилагането на нейната вътрешна политика, която ще възстанови макроикономическата стабилност и ще осигури устойчивостта при обслужването на дълга, като същевременно ще защити най-уязвимите слоеве от населението на страната.

Освен това ще помогне за създаване на условия за устойчив растеж и създаване на работни места, ще облекчи натиска върху валутния курс и обезценяването на валутата и ще има стимулиращ ефект върху допълнителните източници на финансиране.

На Нова година президентът на Гана призова за единство

 

183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини