Най-малко 85 убити при нападение в Нигерия

  • 18 май 2023 16:41

  • 671
  • 0
Най-малко 85 убити при нападение в Нигерия
© getty images

Най-малко 85 души са били убити след нападение срещу две села в понеделник вечерта при серия от сблъсъци между земеделци и скотовъди в Централна Нигерия, съобщи Франс прес, като се позова на официални източници.

"Бяха открити 85 тела, а 57 ранени бяха хоспитализирани", съобщи Джоузеф Гванкат, представител на властите в окръг Мангу, щата Плато. Информацията бе потвърдена и от представителя на окръг Мангу Дапут Даниел. 

Първоначално местните власти съобщиха във вторник за смъртта на най-малко 30 души.

Нападенията са част от конфликт между земеделци и скотовъди, до който се е стигнало след "убийството на фермер на нивата му преди две седмици", последвано от "убийството на скотовъд от роднини на фермера", заяви Джуни Бала, ръководител на отдела за извънредни ситуации в щата Плато.

"Хиляди хора, жени и деца, в момента са по пътищата и търсят безопасно място, където да се подслонят", каза служителят. Той добави, че вчера "все още горяха къщи".

Американски конвой беше нападнат в Нигерия

Местната полиция съобщи тази сутрин, че е арестувала петима души във връзка с изблика на насилие. Тя е разположила свои сили в района и "спокойствието се върна".

Северозападните и централните райони на Нигерия редовно са арена на конфликти и напрежение във връзка с използването на земята и водните ресурси, което обтяга отношенията между земеделци и скотовъди. Поредица от убийства, последвани от ответни атаки, увеличи престъпността в региона, където банди извършват целенасочени нападения срещу села, масови отвличания и грабежи, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини