Американски конвой беше нападнат в Нигерия

  • 17 май 2023 22:14

  • 1545
  • 5
Американски конвой беше нападнат в Нигерия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Въоръжени лица са нападнали американски конвой в Югоизточна Нигерия, като са убили четирима души и са отвлекли други трима, съобщава БТА, като цитира официални източници.

Убитите и отвлечените са нигерийци.

"В конвоя не е имало американски граждани", заяви говорителят на нигерийската полиция Икенга Тошукву, чието изявление бе потвърдено от говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Застреляха бивш индийски депутат и брат му по време на излъчване на живо

Икенга Тошукву уточни, че нападателите са убили "двама служители на мобилните полицейски сили и двама служители на консулството на САЩ", преди да подпалят автомобила им. Атаката е извършена вчера в 15:30 ч. (14:30 по Гринуич) в района на Огбару в щата Анамбра, съобщиха от полицията. На мястото на инцидента са били изпратени сили за сигурност, но въоръжените лица са успели да отвлекат двама полицаи и шофьор.

Снощи е започнала "спасителна операция".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби потвърди нападението на брифинг за медиите във Вашингтон. 

Американските дипломатически служители в Нигерия "работят с" нигерийските служби за сигурност в помощ на разследването. "Безопасността на нашия персонал винаги е от първостепенно значение и ние предприемаме изключителни предпазни мерки, когато организираме пътувания на терен", подчерта Кърби.

В Югоизточна Нигерия действат няколко сепаратистки групировки, чиито нападения, насочени обикновено срещу полицейски служители и административни сгради, зачестиха в последно време, отбелязва АФП. Освен със сепаратистите в югоизточната част на страната, нигерийските военни трябва да се борят и с джихадистите на североизток.

"Осъждаме това нападение по възможно най-категоричен начин и работим в тясно сътрудничество с нигерийските сили на реда, за да изправим отговорните пред правосъдието", се казва в публикувано днес изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1545 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
….

2023.05.18 | 05:45

1
Ами какво правят в Нигерия? Нормално е да нападнеш окупатори.

2023.12.25 | 10:04

5
Не само да нападнат да ги избият...
Хяхя

2023.05.18 | 06:27

2
А, защо е там?

2023.12.25 | 10:04

4
За още жертви,плъзнали са по целия свят демокрация да вснасят- да крадат нищо друго...
Бояджията

2023.05.18 | 09:50

3
Браво

Добави коментар

Водещи новини