ООН: Над половината суданци се нуждаят от хуманитарна помощ и защита

  • 17 май 2023 15:40

  • 239
  • 0
ООН: Над половината суданци се нуждаят от хуманитарна помощ и защита
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Планът на ООН за хуманитарна реакция се нуждае от 2,56 милиарда долара, за да подпомогне пострадалите от кризата в Судан, съобщи вчера висш служител на световната организация, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

В същото време Агенцията на ООН за бежанците също се опитва да набере допълнителни средства за подпомагане на онези, които се е наложило да напуснат родината си.

"Днес 25 милиона души, което е повече от половината от населението на Судан, се нуждаят от хуманитарна помощ и защита. Това е най-големият брой нуждаещи се, който някога сме виждали в страната", каза ръководителят на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Женева и директор на Координационния отдел Рамеш Раджасингам

"Освен това до момента не е отправян подобен призив за необходимостта от толкова голямо финансиране за Судан, възлизащо на близо 2,6 милиарда долара", добави Раджасингам.

Планът, който е обновена версия на годишния хуманитарен план за 2023 г., е изготвен с цел подпомагане на 18 милиона души, нуждаещи се от помощ.

Конфликтът между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) доведе до хуманитарна криза, която може да дестабилизира региона, причинявайки разселването на повече от 700 000 души в Судан и принуждавайки около 200 000 души да търсят убежище в съседни страни.

Вчера Върховният комисариат на ООН за бежанците отправи съвместен призив с Агенцията по хуманитарна помощ за набиране на 472 милиона долара за подпомагане на повече от един милион души през идните шест месеца.

"За съжаление трябва отново да се обърнем към държавите и хората, които разполагат със средства, и да ги призовем да се застъпят за невинни хора, загубили всичко, без да са виновни за нищо", каза помощник върховният комисар по операциите към Върховния комисариат на ООН за бежанците Рауф Мазоу.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини