Над 81 000 души са избягали в Египет от Судан заради въоръжения конфликт

  • 15 май 2023 00:02

  • 388
  • 1
Над 81 000 души са избягали в Египет от Судан заради въоръжения конфликт
© Getty (архив)

Над 81 хиляди души са избягали в Египет от Судан към 10 май, според данни на египетското министерство на външните работи, обявени от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирано от БТА.

Малко над 76 хиляди от тях са суданци, а над пет хиляди са граждани на трети страни.

Кайро потвърждава ангажимента си да остави границата си отворена и да не прилага политика на настаняване на напускащите Судан в лагери. Египетските власти изтъкват и нуждата от подкрепа за приемането на увеличения брой бежанци.

Над 2580 души са потърсили убежище в представителството на ВКБООН в Египет между 18 април и 10 май, като по-голямата част от тях са суданци. В същото време Египетският червен кръст регистрира дневно между 4700 и 4800 влизащи от Судан, въпреки че броят им е намалял след 3 май.

Значителен брой хора бяха евакуирани и избягаха от Судан в съседни страни, а хиляди бяха вътрешно разселени след началото на въоръжения конфликт между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) на 15 април.

Наскоро двете враждуващи страни подписаха предварително принципно споразумение в Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, с което се ангажират да позволят на всички цивилни безопасно да напуснат района на сраженията и да защитават цивилните доставки.  

Страните в суданския конфликт подписаха предварително споразумение за безопасно изтегляне на цивилните от района на бойните действия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.15 | 00:17

1
За тях няма парички само за зеленото копеле и Укропите!

Добави коментар

Водещи новини