ООН: Преговорите за прекратяване на огъня в Судан ще бъдат подновени до два дни

  • 12 май 2023 15:22

  • 209
  • 0
ООН: Преговорите за прекратяване на огъня в Судан ще бъдат подновени до два дни
© Getty Images, архив

Специалният представител на ООН за Судан Фолкер Пертес заяви днес, че преговорите за прекратяване на огъня в Судан ще бъдат възобновени през следващите един-два дни, и спомена за промяна в позицията на враждуващите страни, която може да ги направи по-склонни да спазват евентуално бъдещо споразумение, съобщи Ройтерс.

Военните фракции в Судан се ангажираха късно снощи с ограничено споразумение за защита на цивилното население и разрешаване на хуманитарна помощ след седмица на преговори в Саудитска Арабия, но сраженията продължиха и днес, предава БТА. 

Пертес заяви, че е разговарял с една от страните и е получил уверение за готовността й да продължи да преговаря.

"Очакваме тези преговори за прекратяване на огъня да започнат отново днес или от утре. От техническа гледна точка не би трябвало да отнеме твърде много време, за да се споразумеем за условията за прекратяване на огъня", каза той на пресконференция в Порт Судан.

Сраженията между армията на Судан и паравоенни сили доведоха до смъртта на стотици и хиляди ранени, попречиха на предоставянето на помощи и превърнаха жилищни квартали във военни зони.

Предишните прекратявания на огъня не се спазваха, защото и двете страни все още смятахам че могат да спечелят, добави Пертес, като отбеляза, че оттогава е наблюдавал промяна в позицията на страните. "И двете страни осъзнаха, че дори да спечелят, това няма да бъде бърза победа.

И че една проточила се, дълга война може да навреди на цялата страна и тогава няма да има много за печелене. Може да загубите страната, дори и да спечелите битката", заяви специалният представител на ООН за Судан.

https://novini.bg/sviat/afrika/780846Съветът на ООН по правата на човека свика извънредна сесия и насочи вниманието си към конфликта в Судан

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини