САЩ са евакуирали свои дипломати от Судан

  • 23 април 2023 06:34

  • 902
  • 5
САЩ са евакуирали свои дипломати от Судан
© Novini.bg/ Canva

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) рано тази сутрин заявиха, че американски дипломати и техните семейства са били евакуирани от страната с помощта на военна мисия на САЩ, в която са участвали шест самолета, предаде Ройтерс. Операцията е била проведена в координация със СБП.

Информацията е била потвърдена от източник на Ройтерс от американската армия, пожелал анонимност.  

Вчера започна евакуацията и на други чуждестранни граждани, които напускат Судан през пристанище, разположено на брега на Червено море. 

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Летището е затворено, много пътища са блокирани.

Враждуващите военни лидери игнорираха призивите на ООН и редица държави за спазване на обявеното примирие.

Саудитска Арабия евакуира граждани от страни от Залива през пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от Хартум.

Очаква се западните държави да изпратят самолети от Джибути, които да изведат техните поданици от Судан. Не е ясно обаче кога ще стане възможна евакуацията, тъй като суданската редовна армия заяви, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла - най-големия град в западния судански регион Дарфур.

Досега суданските въоръжени сили, оглавявани от генерал Абдел Фатах Бурхан, и техните противници от СБП, начело с Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, не успяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря наново почти всеки ден, откакто избухнаха сраженията.

Вчерашните боеве нарушиха тридневно примирие, което трябваше да влезе в сила в петък, за да могат всички граждани да отидат на безопасни места и да посетят семействата си по време на мюсюлманския празник Курбан байрам. 

Двете страни си разменят взаимни обвинения за нарушаването на примирието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
902 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.23 | 13:01

5
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на американското посолство . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а САЩ е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Емѝ...

2023.04.23 | 12:17

4
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033
Сърбеца

2023.04.23 | 07:24

1
Не им давайте да напускат на тея бели мършички, колете ги, бесете ги, изяжте ги майка им да е.ба бледолика крадлива, паразити бели, шпиони ква работа имат в Судан, дано всички бели живеещи и шпиониращи в Судан да бъдат изкланни и изядени !
БРАВОООО

2023.04.23 | 09:17

3
Дано!

2023.04.23 | 07:35

2
Пак някой е раздавал демокрация.

Добави коментар

Водещи новини