Гана започва строежа на завод за производство на ваксини

  • 19 април 2023 20:49

  • 406
  • 3
Гана започва строежа на завод за производство на ваксини
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо направи първата копка за започване на изграждане на фабриката за производство на ваксини на компанията „ДЕК Ваксийнс Лимитид“ (DEK Vaccines Limited) в град Меди-Котоку, в областта Голяма Акра, предаде БТА, позовавайки се на ганайската новинарска агенция ГНА.

След завършването на проекта, страната ще има капацитет за производство на 600 млн. дози ваксини годишно. Те включват ваксини за малария, пневмония, ротавирус (причиняващ диария) и за холера, с цялата верига за създаване на продукта. Проектът се ръководи от „ДЕК Ваксийнс Лимитид“ (ДЕК), консорциум от ганайски фармацевтични компании, ръководен от частния сектор.

Церемонията по полагането на основите на проекта се провежда след неотдавнашното подписване на споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в размер на пет милиона евро между Европейския съюз (ЕС) и консорциума. Президентът Нана Акуфо-Адо заяви, че пандемията от КОВИД-19 е научила страната и Африка като цяло на необходимостта от предприемане на необходимите мерки за развитие на здравната инфраструктура при високи стандарти. Ето защо правителството се ангажира да работи с партньорите си за развитие и с други държави на континента, включително Руанда и Сенегал, за осъществяване на визията за разработване и производство на ваксини на местно ниво. 

Президентът на Гана се моли за просперитет и нова надежда, докато ганайците празнуват Великден

По оценки на ЕС, около 90% от ваксините, използвани от африканските държави, се внасят. Предвид този сценарий, Гана се обединява с Руанда и Сенегал, за да стимулира разработването и производството на ваксини с цел да се намали твърде високата зависимост на Субсахарска Африка от вноса на ваксини.

Започвайки с „Фил енд Фиш“ (Fill and Finish), фабриката за ваксини на ДЕК има за цел в крайна сметка да обхване и производството на ваксини, като се планира изграждането на общо четири линии за „Фил енд Фиш“, които могат да пълнят всякакъв вид ваксини. Използвайки най-новите съвременни технологии, фабриката „Фил енд Фиш“ ще има капацитет да пълни както така наречените „информационни РНК“ (иРНК) ваксини, така и традиционни ваксини. Президентът Нана Акуфо-Адо приветства ЕС за подкрепата, която оказва на страната за укрепване на капацитета ѝ за местно производство на ваксини.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
406 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.19 | 22:03

3
да има много опитни зайчета там

2023.04.19 | 21:49

2
бая се развъдиха тия негри
Мда

2023.04.19 | 20:57

1
Жалко, че не са под контрола на Шваб, Гейтс и Урсула-ваксинаторката.

Добави коментар

Водещи новини