Тунис започва процедура за назначаване на нов посланик в Дамаск

  • 04 април 2023 14:28

  • 232
  • 0
Тунис започва процедура за назначаване на нов посланик в Дамаск
© Getty (архив)

Президентът на Тунис Каис Сайед разпореди на министъра на външните работи Наби Амар да започне процедура за назначаване на нов посланик в сирийската столица Дамаск, съобщи канцеларията на държавния глава, цитирана от Ройтерс.

Световната информационна агенция, цитирана от БТА,  отбелязва, че Тунис е поредната арабска държава, която нормализира отношенията си с близкоизточната страна.

Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и на срещата на върха на Лигата на арабските държави в Рияд през май, съобщиха миналата седмица трима източници, запознати с въпроса.

Северноафриканската страна скъса дипломатическите отношения с арабската република преди почти едно десетилетие. По тази начин Тунис изрази своя протест срещу бруталното потушаване на продемократичните демонстрации през 2011 г., което доведе до гражданска война, отнела живота на стотици хиляди цивилни и превърнала милиони хора в бежанци.

Откакто Сайед пое контрола върху почти всички лостове на властта в Тунис през юли 2021 г., страната дава сигнали, че е отворена за промяна на дипломатическата си позиция към Сирия.

Тунис възстанови ограничено дипломатическо присъствие в Сирия през 2017 г., като откри мисия там в опит да проследи повече от 3000 тунизийци, които са заминали, за да се бият в конфликта между сирийското правителство и бунтовниците.

Представители на сирийското правителство и опозицията се договориха да започнат работа по нова конституция

Последвайте канала на

Novini.bg
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини