Китайски инвеститори ще построят най-голямата фабрика за производство на захар в Гана

  • 31 март 2023 22:42

  • 2823
  • 1
Китайски инвеститори ще построят най-голямата фабрика за производство на захар в Гана
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайски инвеститори ще построят най-голямата фабрика за производство на захар в Гана около язовир Буи в окръг Банда, област Боно, съобщава БТА.

Самюъл Кофи Дзамеси, главният изпълнителен директор на компанията "Буи пауър оторити" (Bui Power Authority), която стопанисва водноелектрическата централа (ВЕЦ) "Буи" Bui Dam (BGS), заяви, че властите са подписали меморандум за разбирателство с китайските инвеститори за изграждане на завода.

Дзамеси каза, че същинските строителни работи ще започнат през юни тази година и ще приключат през 2024 г.

Бивш президент на Гана заяви, че Африка се нуждае от план "Маршал"

След като заработи, заводът ще произвежда около 60 000 тона захар годишно за износ и за вътрешния пазар.

Съобразно с това ганайските власти са отпуснали около 13 000 акра (около 52 000 декара, бел. ред.) земя на компанията инвеститор "Буи шугър" (Bui Sugar Limited) във Фавоман в същия окръг Банда.

Дружеството вече е засадило около 250 хектара (2500 декара, бел. ред.) със захарна тръстика, за да осигури суровини за захранване на фабриката.

"Всъщност, съгласно Меморандума за разбирателство, "Буи пауър оторити" има дялово участие", отбеляза Дзамеси, докато развеждаше Джъстина Овусу-Банахене, регионален министър на Боно, на строителната площадка във Фавоман по време на нейното двудневно работно посещение в района на язовир Буи.

Придружавана от някои членове на Регионалния съвет за сигурност на Боно, както и от общински и окръжни ръководители в областта, Овусу-Банахене беше на обекта, за да се запознае с функционирането на ВЕЦ "Буи", който е с мощност 400 мегавата.

Дзамеси обясни, че проектът е създал работни места за около 500 души в околността, и отбеляза, че фабриката ще осигури непряко повече от 5000 работни места за местното население.

Това проправя пътя за започване на строителството, добави той и благодари на традиционните власти в района за подкрепата и сътрудничеството.

Ует Хуа, управляващият директор на "Буи шугър", каза, че оранта продължава, за да може компанията да отглежда повече захарна тръстика за захранване на фабриката.

Той заяви, че по проекта е изграден и язовир и се изграждат напоителни съоръжения, за да се подобри водоснабдяването и да се увеличат насажденията от захарна тръстика.

Хуа похвали отношенията на своята компания с "Буи пауър оторити" и местното население и изрази надежда, че те ще се засилят още повече взаимноизгодно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2823 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.31 | 23:03

1
това платено съобщение ли беше?

Добави коментар

Водещи новини