Президентът на Южен Судан назначи свой министър на отбраната в нарушение на мирното споразумение с опозицията

  • 30 март 2023 14:01

  • 235
  • 0
Президентът на Южен Судан назначи свой министър на отбраната в нарушение на мирното споразумение с опозицията
© Getty (архив)

Президентът на Южен Судан Салва Киир (на снимката) назначи свой съпартиец за министър на отбраната, стана ясно от обнародван в държавните медии указ, но с това наруши мирно споразумение, предвиждащо заемащият длъжността да бъде избран от политическата сила на опозиционния лидер Риек Мачар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В прочетения снощи по държавната телевизия указ се казва, че новият ръководител на военното ведомство ще бъде Чол Тон Балок, верен на държавния глава генерал и губернатор на провинция Горни Нил.

По-рано този месец Киир уволни от поста министър на отбраната Анджелина Тини, съпруга на първия вицепрезидент на Южен Судан Мачар, както и вътрешния министър, което отново разпали старите разногласия между двамата военни ветерани как да си поделят властта.

През 2017 г. силите на Киир и Мачар сключиха мирно споразумение, сложило край на петгодишна гражданска война, струвала живота на 400 000 души и предизвикала най-тежката бежанска криза в Африка от геноцида в Руанда през 1994 г.

Подписаното примирие в Южен Судан влезе в сила

Изпълнението на договореностите е бавно и в Южен Судан все още периодично има изблици на насилие, при които продължават да умират мирни граждани, а големи групи от населението са принудени да напуснат домовете си.

"Назначението на Чол Тон за министър на отбраната е поредното едностранно погазване на мирното споразумение", каза говорител на Мачар и призова Тини да бъде върната на поста.

По-рано този месец имаше среща между Киир и Мачар за изглаждане на противоречията помежду им, но тя не доведе до изход от кризата.

Политическият блокаж вероятно ще стопира изпълнението на мирното споразумение, чиято основна точка е в края на 2024 г. да бъдат произведени национални избори, смята Бобоя Джеймс, политически анализатор в Института за социално-политически изследвания в Джуба.

"Киир иска най-важните институции да са под негов контрол", заяви експертът. "Това, което прави той, е да консолидира властта си преди изборите."

Валери Зайцев
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини