Птицевъдството в Египет под силен натиск от валутните сътресения, повишаващи цените

  • 27 март 2023 22:25

  • 332
  • 1
Птицевъдството в Египет под силен натиск от валутните сътресения, повишаващи цените
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Секторът на птицевъдството в Египет, който силно зависи от вноса на фуражи, беше ударен от недостиг на чуждестранна валута и повтарящи се девалвации на египетската лира. Неволите на индустрията са един пример за това как икономическите сътресения през изминалата година са се отразили както на местния бизнес, така и на потребителите, като растящите цени на птичето месо натежаха на бюджетите на египтяните въпреки усилията на правителството да ограничи инфлацията чрез внос на евтини пилета от Бразилия, съобщава БТА.

"Няма стабилност в цените на фуражите. Това е най-лошият период от години за индустрията", каза Ихаб Гомаа, който управлява 12 ферми за пилета във Фаюм, селскостопански регион югозападно от Кайро. Сега пет от тях са затворени.

Египет, голям купувач на основни суровини, страда от криза в чуждестранната валута, която накара лирата да падне с близо 50 на сто спрямо долара, потисна вноса и повиши официалната обща инфлация до 31,9 процента, което е най-високото ниво от пет години и половина.

Египет забранява износа на захар

Секторът на птицевъдството притежава инвестиции, оценени на 100 милиарда египетски лири (3,2 милиарда долара).

До миналия октомври около 2 милиона тона царевица и соя, ключови източници за фураж, бяха блокирани в пристанищата, докато търговци и банки се бореха да набавят долари.

Въпреки че част от изоставането постепенно беше изчистено, цените останаха високи. Гомаа сподели, че сега плаща 24 000 египетски лири (775,45 долара) за тон фураж, спрямо около 12 000 лири миналия септември.

Глобалната инфлация, отслабването на валутата и правилата на централната банка (които вече са отменени), ограничаващи вноса, допринесоха за увеличенията, коментира Абу Ел Фото Мабрук от Търговската камара на Кайро.

Около 40 на сто от малките ферми преустановиха дейността си през ноември, но някои постепенно навлизат отново на пазара преди началото на Рамадан миналата седмица, допълни Мабрук. Все пак Египет произвежда само около 60 до 70 милиона бройлера на месец от октомври, в сравнение с около 120 милиона преди кризата, обясни той.

Пилешкото месо и дори яйцата са се превърнали в луксозни стоки за мнозина след скока на цените.

Тъй като инфлацията се ускори, водена от цените на храните, правителството вдигна вноса на царевица и бразилско пиле, за да увеличи предлагането и да намали цените. То също така стимулира местното земеделие и въведе отстъпки за началото на Рамадан.

Цените леко се охладиха, но все още са далеч над нивата от миналата година.

На пазар в заможния квартал Хелиоплис в Кайро купувачите влизат и излизат от магазините преди Рамадан, свещеният месец, когато мюсюлманите празнуват със семейството и приятелите си. Шаден, 65-годишна майка на две деца, каза, че не може да се откаже от готвенето на патица в първия ден на Рамадан, въпреки че цената на килограм се е увеличила повече от два пъти до 135 паунда.

Цената на килограм пиле се е повишила до 90 паунда от 30 паунда преди една година, коментира Мостафа Ел Шейх, работник в близкия магазин за птици.

Много купувачи обвиняват производителите и търговците за вдигането на цените, но дребните фермери се оплакват, че нямат избор.

Гомаа сподели, че приходите му са паднали до 6000 паунда месечно от 15 000 паунда. "Цените на пилето вече са недостъпни за работещите във фермата", посочи той.

Мая Йорданова
332 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
андрюша миронов

2023.03.28 | 06:09

1
да благодарят на руссо туристо, облико морале, че започнаха война за слава на пыня джудиста

Добави коментар

Водещи новини