Африкански ислямисти освободиха американец и французин след години в плен

  • 21 март 2023 14:48

  • 255
  • 0
Африкански ислямисти освободиха американец и французин след години в плен
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Френски журналист и американски хуманитарен работник, работел на доброволни начала, бяха освободени вчера след няколко годишен плен  в Западна Африка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Журналистът Оливие Дюбоа, отвлечен от ислямистки терористи в Мали през 2021 г., пристигна понеделник в столицата на Нигер - Ниамей, след като бе освободен, съобщи нигерското министерство на вътрешните работи.

Оливие Дюбоа

"Оливие Дюбоа е свободен", заяви френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Държавният глава допълни, че освобождаването на Дюбоа е огромно успокоение за Франция, за журналистите и за близките на Дюбоа и изрази благодарността си към Нигер за освобождаването му.

Американският гражданин Джеф Удке, отвлечен в Нигер през 2016 г., бе освободен след повече от шест години, съобщи националният съветник по сигурността на САЩ Джейк Съливан.

Двама членове на Червения кръст също са били освободени, съобщи Международният комитет на Червения кръст. Те са били задържани в северната част на Мали на 4 март и са били освободени вчера.

Вътрешното министерство на Нигер каза, че бойците от ислямистката терористична организация Джамаат Нусрат ал-Ислам вал-Муслимин (JNIM) са пуснали заложниците благодарение на "усилията" на страната.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън стана първият действащ държавен секретар, посетил Нигер.

Държавите от западноафриканския регион Сахел - Нигер, Мали и Буркина Фасо, от години са подложени на набези от страна на въоръжени бойци, като някои от групировките в региона са се заклели във вярност на "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Ислямисти избиха над 30 души в Демократична република Конго

 

Валери Зайцев
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини