Военните и продемократичните сили в Судан се разбраха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

  • 20 март 2023 14:55

  • 306
  • 0
Военните и продемократичните сили в Судан се разбраха да започнат преход към цивилно управление на 11 април
© Getty (архив)

Суданските военни лидери и продемократичните сили се ангажираха да започнат сформирането на водено от цивилни преходно правителство на 11 април, каза говорителят и на двете страни Халид Омар, цитиран от АП, предаде БТА.

На пресконференция, излъчена от суданската държавна новинарска агенция СУНА, Омар каза, че окончателното политическо споразумение, постигнато за първи път през декември, че бъде подписано на 1 април. "Няколко дни по-късно ще бъде подписана и нова преходна конституция", добави той.

Судан изпадна в хаос, след като военен преврат, воден от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, отстрани подкрепяното от Запада правителство през октомври 2021 г. и обърна курса на краткотрайния преход към демокрация. Това стана повече от две години след въстанието, което предизвика отстраняването на Омар Башир и неговото ислямистко правителство от власт.

"Ще започнем сформирането на институциите на преходните власти на 11 април", съобщи Халид Омар.

Комитет, съставен от 11 члена - 9 продемократични лидери, един представител на армията и един на най-голямата въоръжена групировка, Сили за бърза поддръжка - е натоварен с изготвянето на окончателното споразумение.

Някои основни политически играчи - от бивши бунтовници до местни продемократични мрежи - обаче продължават да се противопоставят на споразумението въпреки опитите да бъдат привлечени.

Възстановяването на демокрацията в Судан вероятно ще доведе до нова вълна на финансова подкрепа за африканската държава. След преврата международната помощ пресъхна и недостигът на хляб и горива стана нещо обичайно, отчасти и заради войната в Украйна. Това хвърли вече измъчваната от инфлация суданска икономика в още по-голям хаос.

Военният лидер на Судан: Свалихме властта, за да се избегнем гражданска война

Валери Зайцев
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини