Деветима китайци са убити в Централноафриканската република

  • 20 март 2023 09:37

  • 477
  • 1
Деветима китайци са убити в Централноафриканската република
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Деветима китайци бяха убити в мина, разположена в обхванатата от гражданска война Централноафриканска република. Президентът на Китай Си Цзинпин осъди днес нападението и призова виновните да бъдат "строго наказани", предаде Франс прес.

Нападението бе извършено вчера на разсъмване в региона Бамбари, в центъра на африканската страна, посочи пред АФП кметът на местната община Абел Мачипата.

"Преброихме девет тела и двама ранени", каза той.

По думите му жертвите са от китайски произход и са работили в минен обект – собственост на "компанията "Голд кост груп", разположен на 25 км от селището и атакуван от въоръжени мъже.

Китай потвърди днес броя на пострадалите, като спомена за "двама тежко ранени", но не даде повече подробности във връзка с атаката, за която още никой не е поел отговорност.

Си Цзинпин "призова да бъдат положени всички необходими усилия за лечение на ранените" и "строго да бъдат наказани убийците, както предвижда законът", заяви в комюнике китайската дипломация.

"С изключение на столицата Банги, сигурността в другите региони от Централноафриканската република е стигнала червено, тоест крайно високо ниво на риск", изтъкна министерството и прикани китайските граждани да напуснат възможно най-бързо опасните зони, пише БТА.

Двама цивилни бяха убити, а 10 души бяха ранени при руски удари в Краматорск

Коалицията "Патриоти за промяна" – съюз от бунтовнически групировки, създаден през 2020 г. с цел да бъде свален президентът Фостен-Арканж Туадера, отрече вчера в комюнике да има нещо общо с нападението.

Тя го осъди като "недостоен и варварски акт" и обвини "руските наемници от (частната военна компания) "Вагнер", че стоят зад тази атака. 

В Централноафриканската република, втората най-слабо развита страна в света според ООН, от 2013 г. бушува гражданска война. В края на 2020 г. най-мощните въоръжени групировки, контролирали тогава две трети от територията на държавата, предприеха офанзива към Банги и Туадера призова Русия да подпомогне слабата му армия. В страната вече имаше няколкостотин бойци от руски паравоенни структури и към тях се присъединиха още стотици.

За няколко месеца бунтовниците бяха отблъснати и прогонени от някои региони – дотогава под техен контрол, но централните власти на страната все още нямат трайно присъствие навсякъде.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.20 | 15:24

1
Където е стъпил руски ботуш гинат хора. Говнояди алкохолизирани.

Добави коментар

Водещи новини