Жертвите на Фреди в Югоизточна Африка достигнаха 522 души

  • 18 март 2023 20:50

  • 625
  • 1
Жертвите на Фреди в Югоизточна Африка достигнаха 522 души
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Броят на загиналите в Югоизточна Африка вследствие на изключително продължителния тропически циклон Фреди нарасна на 522 души, съобщиха днес властите в Малави, Мозамбик и Мадагаскар, съобщи БТА.

Малави, която бе най-силно засегната от циклона, съобщи, че броят на жертвите е нараснал на 438 души, според органите за управление на бедствията.

Приблизително 345 000 души в страната са засегнати от проливните дъждове, наводненията и свлачищата. Десетки хиляди са останали без дом. 

Циклонът остави следи от опустошения в Югоизточна Африка. Съседен Мозамбик и островната държава Мадагаскар също бяха засегнати.

Тропически циклон взе над 450 жертви в Африка

Според президента на Мозамбик Филипе Нюси в Мозамбик са загинали най-малко 67 души. Най-малко 17 души са загинали в островната държава Мадагаскар.

За първи път Фреди достигна сушата на 21 февруари в Мадагаскар. Оттам бурята се прехвърли в Мозамбик, а след това се върна обратно през Индийския океан. На 11 март тя достигна Мозамбик за втори път и след това се премести в Малави.

Според Световната метеорологична организация (СМО) бурята вероятно ще бъде най-продължителния циклон, откакто се водят метеорологични регистри. Бурята Фреди е обявена за циклон на 6 февруари.

Понастоящем Южна Африка се намира в сезона на циклоните, който може да донесе дъждове и силни бури до март или април.

Мая Йорданова
625 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.18 | 22:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини