УНИЦЕФ: Милиони деца в регион Сахел са в изключителна опасност

  • 17 март 2023 15:13

  • 429
  • 1
УНИЦЕФ: Милиони деца в регион Сахел са в изключителна опасност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бъдещето на милиони деца е в "изключителна опасност" заради въоръжените конфликти и климатичните кризи в западноафриканския регион Сахел, съобщи БТА, като се позова на изявление на УНИЦЕФ.

Организацията съобщи днес, че десет милиона деца в държавите Мали, Буркина Фасо и Нигер спешно се нуждаят от хуманитарна помощ. Това са два пъти повече деца, отколкото са били през 2020 г. Други четири милиона в съседните държави са застрашени от насилието, извършвано от джихадистки групировки.

"Децата са въвлечени във въоръжения конфликт като жертви на задълбочаващите се военни сблъсъци или са мишена на неправителствени въоръжени групировки", каза Мари-Пиер Поарие, ръководител на региона Сахел към към УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ: Стотици деца са загинали в резултат на войната в Украйна.

Регионът Сахел се разпростира южно от пустинята Сахара, от Атлантическия океан до Червено море. В държавите, които попадат в този регион, въоръжените групировки, някои от които са се клели във вярност на терористичните групировки "Ислямска държава" и Ал Каида, от много години извършват нападения.

Стотици хиляди хора са се разселили заради конфликтите, а УНИЦЕФ заяви, че децата са пряка мишена на въоръжените групировки. Стотици деца от трите държави са били отвлечени, като много от тях са момичета. 

От 2021 г. въоръжени групировки са унищожили хранителните запаси в Сахел, един от районите на планетата с най-много недохранени и гладуващи хора, написа УНИЦЕФ. Те редовно палят училища и заплашват, отвличат или убиват учители. 

Според УНИЦЕФ насилието все повече се разпространява и в съседните крайбрежни държави Бенин, Кот д'Ивоар, Гана и Того. Организацията спешно призовава за "по-силна хуманитарна реакция".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 17:19

1
Човечеството може да задоволи глада на нуждаещите се, но не може да задоволи алчността на богатите. Това е проблема.

Добави коментар

Водещи новини