Блинкън е на посещение в Етиопия

  • 15 март 2023 13:14

  • 219
  • 0
Блинкън е на посещение в Етиопия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна днес с етиопския външен министър Демеке Меконен в Адис Абеба в момент, когато двете страни се опитват да оправят отношенията си след напрежението заради конфликта в етиопския регион Тигре, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предвижда се при посещението Блинкън да се срещне също така с министър-председателя Абий Ахмед и лидери от силите на Тигре, сражавали се срещу правителствените войски в двегодишната гражданска война в региона.

"Има много работа за вършене. Може би най-важното нещо е да се задълбочи мирът, установен на север", каза Блинкън пред репортери.

"Ние имаме отдавнашни отношения и е време да ги съживим и да вървим напред", заяви Демеке.

Утре държавният секретар ще замине за Нигер, където властите водят борба срещу ислямистки бунтовници.

Пътуването му е поредното от няколко посещения на висши американски служители в Африка в момент, когато правителството на американския президент Джо Байдън се стреми да засили отношенията с континента, където Китай изгражда дипломатически и икономически връзки.

Блинкън: Войната разруши международната репутация на Русия

САЩ критикуват жестокостите, които се твърди, че са извършвали етиопските сили и съюзените с тях бойци от Еритрея и етиопския щат Амара по време на войната в Тигре, при която бяха убити десетки хиляди хора, преди да бъде постигнат мир през ноември миналата година.

Американското правителство наложи ограничения върху помощта за Етиопия в икономиката и сигурността и прекъсна достъпа на страната до важна търговска програма.

Етиопия, която е втората по население африканска държава и традиционен съюзник на САЩ в Източна Африка, обвини Вашингтон, че се намесва в нейните вътрешни работи, и заплаши да преоцени двустранните отношения. Тя отрича най-сериозните твърдения за нарушения на човешките права във войната.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини