„Кралят“ на национален парк „Серенгети“ беше убит

  • 15 март 2023 12:16

  • 1875
  • 0
„Кралят“ на национален парк „Серенгети“ беше убит
© Pixabay

Лъв, известен като „Краля“ на „Серенгети“, беше убит от свои опоненти в прайда, съобщи Би Би Си.

Наричан още „фотогеничния“ и „най-готината котка“ в танзанийския национален парк, Боб младши (известен още като Снигве) е имал репутация на застрашителен лидер сред съперниците си. Управлявал е седем години с помощта на брат си Тригве. И двамата братя са били убити от по-млади лъвове.

„Искали са да го свалят от власт“, каза за Би Би Си Фреди Ширима, длъжностно лице на „Серенгети“. „Такива неща обикновено се случват, когато лидерът на прайда остарее, или ако другите мъжки лъвове са недоволни от контрола, който той упражнява над тази голяма територия.“

„Предполага се, че брат му е срещнал същата съдба. Опитваме се да потвърдим дали това е така“, каза г-н Ширима и добави, че двамата сигурно са били убити по време на отделни, но вероятно планирани нападения.

Някои природозащитници твърдят, че около 10-годишният Боб младши, кръстен на баща си Боб Марли, е харесвал статута си на знаменитост, защото благодарение на него винаги е бил лесно забележим.

Боб младши обаче не е направил опит да се отбранява по време на нападението в събота. Служители по опазване на дивата природа подготвят погребението, но датата все още не е посочена.

Лъв изяде ловец докато се снима на живо с трофей

В момента около 3000 лъва обитават африканския национален парк „Серенгети“.

Туроператори и посетители на парка почетоха „легендарния“ Боб младши с онлайн публикации.

Виолета Симеонова
1875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини