Папа Франциск тръгва за Южен Судан с призив за мир, докато в продължаващите там сражения загинаха 27 души

  • 03 февруари 2023 14:05

  • 208
  • 0
Папа Франциск тръгва за Южен Судан с призив за мир, докато в продължаващите там сражения загинаха 27 души
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март започна втория и последен етап от обиколката си в Африка, тръгвайки за Южен Судан, предаде АП, цитирана от БТА.


Светият отец се надява да насърчи буксуващия мирен процес в тази млада страна и да привлече международното внимание към продължаващите сражения и засилващата се хуманитарна криза.

Франциск се срещна днес в Киншаса с конгоански епископи преди да отлети по-късно за южносуданската столица Джуба.

Папа Франциск отслужи литургия пред 1 млн. души в Киншаса
Там главата на Римокатолическата църква ще се присъедини към архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби и главата на шотландската църква Иън Грийншийлдс в нов вселенски призив за мир.

Тримата заедно представляват духовното ръководство на тази преобладаващо християнска страна, която получи независимост от населения предимно с мюсюлмани Судан през 2011 г., но е обхваната от гражданска война и конфликти.

Религиозните лидери имат за цел да отправят съвместен призив към политическите лидери на Южен Судан да сложат встрани различията си и да работят за доброто на своя народ.

В резултат на продължаващите сражения, включително извършени тази седмица нападения в южната част на страната, при които загинаха 27 души, около 2 милиона местни жители бяха принудени да се преселят и бе възпрепятствано изпълнението на мирния договор от 2018 г.

Но според местното население пристигането на Франциск на първото в историята папско посещение в Южен Судан им носи надежда.

Валери Зайцев
208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини