Папа Франциск: Махнете ръцете си от Африка!

  • 01 февруари 2023 09:25

  • 544
  • 4
Папа Франциск: Махнете ръцете си от Африка!
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка, по-специално в Демократична република Конго, предаде АФП, цитирана от БТА.

Критиките бяха отправени от папата в реч пред политици, дипломати и представители на гражданското общество, събрали се в Двореца на нацията в Киншаса, столицата на Демократична република Конго.

"Махнете ръцете си от Демократична република Конго, махнете ръцете си от Африка! Престанете да задушавате Африка. Тя не е мина, която да бъде експлоатирана, нито земя, която да бъде разграбвана", заяви папата, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Главата на Римокатолическата църква разкритикува също така "отровата на алчността" за минерални ресурси, превърнала се в движеща сила на конфликти и експлоатация на Демократична република Конго.

В речта си светият отец говори и за насилието в тази африканска страна.  "Човек остава с впечатлението, че международната общност на практика се е примирила с насилието, разяждащо Демократична република Конго. Ние не можем да продължаваме да бъдем така привикнали към кръвопролитието, което бележи тази страна вече десетилетия наред, причинявайки смъртта на милиони хора", допълни Франциск.

Папата: Има нужда от хуманизиране на труда

Демократична република Конго има едни от най-големите залежи от диаманти, злато и ценни метали, като мед и кобалт в света, но е обхваната от война и бедност.

Утре визитата на папата в тази страна продължава в голяма литургия в Киншаса, на която се очаква да присъстват над един милион богомолци.

След Демократична република Конго папата ще отпътува за Южен Судан.  

Валери Зайцев
544 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гого

2023.02.01 | 16:28

4
какьвпедал
Бояджията

2023.02.01 | 10:37

3
Кой го казва и към кого се обръща хм

2023.02.01 | 10:06

2
и от украйна
Хаха

2023.02.01 | 09:51

1
Папата да не говори много, ще ще бъде пенсиониран по болест

Добави коментар

Водещи новини