Над 75 процента от египтяните осъзнават проблема с пренаселеността

  • 30 януари 2023 11:48

  • 289
  • 0
Над 75 процента от египтяните осъзнават проблема с пренаселеността
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общо 75,6 процента от египетските граждани си дават сметка за проблема с пренаселеността в страната им, показва проучване на Центъра за информация и подпомагане на вземането на решения на правителството, цитирано от в. "Ал Ахрам".

Около 12 процента от участниците в допитването нямат представа за трудностите, които произтичат от твърде бързия темп на прираст на населението.

Малко над 91 процента от анкетираните подкрепят програмите за семейно планиране, докато само 1,9 процента са против тях. Общо 52,5 процента от запитаните смятат, че на фона на настоящата ситуация всяко семейство трябва да има не повече от две деца, а 29,1 на сто посочват, че всяко семейство трябва да има три деца. 

Населението на Египет се е увеличило с 1,6 милиона души през 2022 г., и към декември е наброявало 104,7 милиона души, сочат данните на Централната агенция за обществена мобилизация и статистика. През миналата година средно на всеки 14,4 секунди се е раждало по едно бебе, предаде БТА.

Египет получи 63 хил. тона руска пшеница 

Анализи на ведомството показват, че при сегашния темп на растеж до 2052 г. населението ще нарасне до 192 милиона души. Това ще изисква държавата да удвои инвестициите в инфраструктурни проекти и благоустройство. 

През последните години египетските власти започнаха няколко кампании и програми за намаляване на раждаемостта. Кабинетът отдели 100 милиона египетски паунда (около 5,2 милиона долара) за осигуряване на противозачатъчни средства безплатно или на намалени цени. 

През август миналата година беше отчетен 20 процента спад на раждаемостта. От 3,5 раждания на жена през 2014 г. тя достига 2,8 през 2021 г. Целта на правителството е да раждаемостта да намалее до 1,6 раждания на жена. 

Калина Христова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини