Берлински музеи са готови да върнат стотици антропологични находки в Африка

  • 19 януари 2023 14:13

  • 311
  • 1
Берлински музеи са готови да върнат стотици антропологични находки в Африка
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Берлинска музейна институция е готова да върне стотици антропологични находки от бивша германска колония в Източна Африка, след като е изследвала произхода им в продължение на няколко години, съобщи АП, цитирана от БТА.

Учените са анализирали 1135 човешки черепа по време на изследването в Музея за праистория и ранна история в Берлин. От тях 904 са определени, че са от съвременна Руанда, 202 - от Танзания и 22 от Кения. За седем находки не е било възможно да се установи произход.

"Ясната цел на това изследване на човешки останки е да бъдат реституирани на съответните страни", каза Херман Парцингер, президент на Фондация "Пруско културно наследство", която управлява доста берлински музеи, сред които е и Музеят за праистория и ранна история.

"Готови сме за незабавна реституция на находките и очакваме сигнал от страните на произход", добави той.

Изследваните експонати са от антропологична колекция от близо 7700 черепа, която музейната институция е взела от берлинската болница "Шарите" през 2011 г.

Поради обема и многообразието на географски произход на колекцията досега не е било възможно да се изследват всички останки, обясниха от фондацията.

През последните години Фондацията "Пруско културно наследство прави усилия за връщането на антропологични останки и на артефакти, откраднати от германски и други европейски колониалисти в миналото и озовали се в музеи в Берлин.  Сред най-прочутите артефакти са стотици бронзови фигури от бившето кралство Бенин, които Германия започна да връща на Нигерия миналата година.

Нидерландия връща на Мексико над 200 предиспански артефакта

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 23:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини