Освободиха германски хуманитарен работник, отвлечен през 2018 г. в Африка

  • 13 декември 2022 13:32

  • 510
  • 1
Освободиха германски хуманитарен работник, отвлечен през 2018 г. в Африка
© Булфото (архив)

Германски хуманитарен работник е бил освободен след четири години, прекарани в плен в Нигер, съобщи днес организацията "Да помогнем на хората да си помогнат сами" (Hilfe zur Selbsthilfe), предаде ДПА, цитирана от БТА.

63-годишният мъж бил похитен близо до границата с Мали през април 2018 г. Смята се, че в отвличането му са били замесени ислямисти. За момента не е ясно дали за освобождаването на германеца е бил платен откуп.

Според "Да помогнем на хората да си помогнат сами" хуманитарният работник е бил директор на нейния клон в Нигер и е работил по проекти, свързани със здравеопазване, водоснабдяване и канализация.

Освободеният хуманитарен работник са казва Йорг Ланге и е инженер. Уточнява се, че Ланге е бил похитен от терористичната групировка "Ислямска държава" в района Тилабери, след като е посветил над 30 години от живота си на хуманитарна дейност.

От 7 години джихадистки групи, свързани с Ал Кайда и клона на "Ислямска държава" в Сахел (огромно пространство южно от Сахара) използват заложници за получаване на откуп, за да финансират дейността си и да разширяват присъствието си.

От 2015 г. насам най-малко 25 чужденци и неустановен брой местни хора са били отвлечени в района на Сахел, по данни на организацията "Армд конфликт локейшън енд ивент дейта проджект".

Петима чужденци остават в плен, според организацията. Сред тях е германският свещеник Ханс-Йоахим Лоре, отвлечен в Бамако през ноември. Похитени са още френският журналист Оливие Дюбоа, отвлечен през април, американецът Джефри Удки, австралийският лекар Кен Елиът и румънецът Юлиан Гергут, отвлечен от мина в Буркина Фасо през 2015 г.

Отвлякоха американец в Нигер

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.13 | 16:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини