В Уганда бе изписан последният известен пациент, болен от Ебола

  • 02 декември 2022 18:17

  • 412
  • 0
В Уганда бе изписан последният известен пациент, болен от Ебола
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Уганда бе изписан последният пациент с Ебола, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш представител на здравните власти. Това породи надежда, че епидемията, която взе най-малко 56 жертви, може би приключва.

Местни представители потвърдиха през септември първо огнище на Ебола в страната и казаха, че става дума за така наречения "суданския щам" на болестта, който убива между 40 и 60 процента от заразените и за който няма утвърдена ваксина.

“Щастлива съм да съобщя, че изписахме последния пациент с Ебола", написа в Туитър Даяна Атуайн, висш служител на здравното министерство. Тя каза, че медиците ще продължат да наблюдават хората, които са били в контакт със заразените пациенти, като това наблюдение ще продължи 21 дни. Тя не поясни кога е бил регистриран последният потвърден случай, пише БТА.

Уганда ще съкрати учебния срок с две седмици, за да ограничи ебола

През октомври правителството ограничи пътуванията, наложи вечерен час и затвори местата за поклонение и развлечение, за да се постави под контрол огнището в Централна Уганда. Но след това бяха открити няколко случая в столицата и в източната част на страната.

Ебола причинява повръщане, кървене и диария и се разпространява чрез контакт с телесните течности на заразения. Вирусът понякога може да остане в очите, централната нервна система и в телесните течности на преболедувалите и да се активира отново години по-късно.

Уганда регистрира 142 инфекции по време на последната епидемия. Световната здравна организация казва, че трябва да минат 42 дни (два пъти повече от максималния инкубационен период на вируса, който е 21 дни) в една страна след последният потвърден случай на зараза, за да бъде обявено, че страната вече е свободна от Ебола.  

Росица Валентинова
412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини