За първи път в дневния ред на КОП27 беше включена темата за компенсациите

  • 06 ноември 2022 17:12

  • 629
  • 2
За първи път в дневния ред на КОП27 беше включена темата за компенсациите
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Делегатите на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет се споразумяха да обсъдят дали богатите държави трябва да компенсират бедните страни, които са най-уязвими към климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"По този начин за първи път се създава институционално стабилно пространство в официалния дневен ред на КОП и Парижкото споразумение за обсъждане на неотложния въпрос за механизмите за финансиране, необходими за справяне със съществуващите пропуски при реакциите на загубите и щетите", заяви председателят на КОП27 Самех Шукри при откриването на пленарната сесия.

Точката беше приета в дневния ред на днешната среща в Шарм ел Шейх в Египет, където световните лидери пристигнаха за преговорите които по програма ще продължат до 18 ноември.

Очаква се голяма част от напрежението на КОП27 да бъде свързано със средствата за загуби и щети, предоставяни от богатите страни на уязвимите държави с по-ниски доходи, които носят малка отговорност за емисиите, причиняващи затоплянето на климата.

Световните лидери се събират за Срещата на върха на ООН за климата

На КОП27 миналата година в Глазгоу държавите с високи доходи блокираха предложението за създаване на орган за финансиране на загубите и щетите, като вместо това подкрепиха нов тригодишен диалог за обсъждане на финансирането.

Дискусиите за загубите и щетите, които сега са в дневния ред на КОП27, няма да включват обсъждания за отговорност или задължителни компенсации, но се предвижда те да доведат до вземане на окончателно решение "не по-късно от 2024 г.", заяви Шукри.

"Включването на тази точка в дневния ред отразява чувството на солидарност към жертвите на климатичните бедствия", добави той.

Константин Тодоров
629 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а в рашистката педерация

2022.11.06 | 18:00

2
Путин се напикава здраво в леглото всяка вечер, а понеделник, сряда и петък и се насира обилно!
PaulaFox

2022.11.06 | 17:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини