Клон на "Ал Кайда" пое отговорността за атаките в столицата на Сомалия

  • 01 ноември 2022 08:40

  • 477
  • 1
Клон на "Ал Кайда" пое отговорността за атаките в столицата на Сомалия
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб", която е клон на световната терористична мрежа "Ал Кайда", пое отговорността за двете атаки с коли-бомби в столицата на източноафриканската страна в събота, при които загинаха най-малко 100 души, а около 300 бяха ранени, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Първата от експлозиите порази министерството на образованието в близост до оживено кръстовище в Могадишу. Вторият взрив настъпи, след като пристигнаха линейки и се събраха хора, за да помогнат на пострадалите

В съобщение на "Аш Шабаб" се казва, че просветното министерство е в центъра на "война срещу умовете" и учи сомалийските деца, като използва основана на християнството учебна програма.

Двоен атентат в Сомалия взе над 100 жертви

"Аш Шабаб", която се опитва да свали правителството и да установи собствена власт, основана на крайна интерпретация на ислямския закон, често извършва нападения в Могадишу и други места в страната.

Терористичните нападения в събота бяха осъдени от ООН, САЩ, Африканския съюз, Световната здравна организация.

Това са най-кървавите нападения в Сомалия след взрива на камион, натоварен с експлозиви на същото кръстовище през октомври 2017 г., когато загинаха над 500 души.

 

Валери Зайцев
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.01 | 10:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини