Най-старото шимпанзе в Гвинея почина

  • 28 септември 2022 15:25

  • 1160
  • 1
Най-старото шимпанзе в Гвинея почина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-старото шимпанзе в Гвинея почина, предаде АФП. Шимпанзето е било сред последните членове на емблематична застрашена група. 

Фана е била на 71 години. Родена е около 1951 г. в джунглата Босу. Тази джунгла е едно от първите места, на които е започнало научното наблюдение на живота на шимпанзетата. Според данни на министерството на околната среда на Гвинея шимпанзето се е оттеглило в самота, преди да умре. 

След смъртта на Фана шимпанзетата в Босу остават едва шест-седем на брой. Половината са женски, но две от тях не са способни на репродукция. 

През последните месеци шимпанзето Фана е показвало признаци на умора. Преди 25 години Фана е получила парализа на ляв горен крайник след падане от клоните на дърво. Неспособна да се катери от много време, тя е прекарвала все повече време извън групата. 

Горски шимпанзета са се научили да копаят кладенци за вода

Тялото на шимпанзето е открито на 19 септември. Погребано е на 20 септември в присъствието на горски пазачи, показват снимки, публикувани в местни сайтове. 

Между хората и маймуните, живеещи в Босу, съществува силна връзка. Шимпанзетата живеят в дивата природа, но преди време са споделяли територия и ресурси с хората. Според местните вярвания шимпанзетата носят в себе си духовете на предците и пазят селищата от унищожение. 

До 2003 г. групата на шимпанзетата в Босу е била стабилна, наброявайки 21 примата. Тази година обаче седем члена на групата са умрели от грип. Видът страда и от човешката активност, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
1160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.29 | 11:03

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини