Хунтите в Мали и Буркина Фасо заявиха за засилване на военното си партньорство

  • 05 септември 2022 14:22

  • 384
  • 0
Хунтите в Мали и Буркина Фасо заявиха за засилване на военното си партньорство
© Getty (архив)

Ръководствата на хунтите, които са на власт в Мали и Буркина Фасо - две страни южна от пустинята Сахара, атакувани от ислямистки групировки, решиха "да засилят военното си партньорство". Това заяви днес офисът на президента на Буркина Фасо, съобщиха Франс прес и френският в. "Фигаро", цитирани от БТА.

Подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, дошъл на власт чрез преврат през януари, разговаря в Бамако с колегата си от Мали полковник Асими Гоита, също поел властта с пуч през май 2021 г.

Това е първото посещение в чужбина за водача на хунтата в Буркина Фасо. Общата граница на двете страни е дълга над хиляда километра; джихадисти често предприемат смъртоносни нападения в зоната.

"Смятаме по-добре да проучим и да засилим военното си партньорство, за да установим още по-сигурно предизвикателствата в сферата на сигурността, които срещат нашите народи", заяви в комюнике лидерът на Буркина Фасо. Думите му бяха потвърдени от комюнике на малийската президентска канцелария.

В края на август Буркина Фасо и Нигер, също атакуван от тези джихадистки групировки, приканиха Бамако "отново да поеме своята отговорност" в рамките на субрегионалното сътрудничество в борбата с терористите, след като през май Мали реши да се оттегли от групата Г-5 Сахел и нейната антиджихадистка коалиция, споменавайки, че "губи автономията си" в организацията, включваща освен тези три страни Мавритания и Чад.

Малийската хунта постепенно обърна гръб на Франция и съюзниците й, като направи завой към Русия. Изтласквана навън, френската армия предаде на властите в Мали базите си в тази страна и през август я напусна след девет години борба с джихадистите.

Русия е доставила хеликоптери и бойни самолета на Мали

В понеделник Пол-Анри Сандаого Дамиба ще разговаря с друг лидер на съседна държава - президента на Кот д'Ивоар Аласан Уатара. По официални данни над 40 на сто от територията на Буркина Фасо са извън контрола на държавата и тази година терористичните атаки там зачестиха.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини