Етиопските и еритрейските войски влязоха в сблъсъци с тигрейските сили на север

  • 01 септември 2022 22:52

  • 1252
  • 0
Етиопските и еритрейските войски влязоха в сблъсъци с тигрейските сили на север
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Съюзническите етиопски и еритрейски правителствени войски нападнаха силите на бунтовническия северен етиопски щат Тигре на тяхна територия, съобщи тигрейски военен говорител на втората седмица от поредното избухване на конфликта, цитиран от БТА.

"Врагът, който вече предислоцира значителни сили в Еритрея, започна съвместна операция с чуждите и нашественически еритрейски войски", заяви военното командване на Тигре.

Екип на ООН беше обстрелван от правителствени войски в етиопския щат Тигре

В съобщението се допълва, че северният град Адибайо е бил атакуван от четири посоки, докато същевременно боевете в южната част на Тигре продължават. 

Конфликтът в Северна Етиопия, който се води между войските на етиопското федерално правителство и съюзника му Еритрея и Фронта за освобождение на тигрейския народ (ФОТН), който оглавява регионалното правителство на щата Тигре, избухна през 2020 г. На 24 август боевете се възобновиха, с което бе сложен край на примирие, сключено през март.

Етиопското правителство заяви, че ожесточените тигрейски нападения отнемат живота на гражданите, принуждават ги да напускат домовете си и унищожават имуществото им. То освен това обвини ФОТН, че отклонява продоволствена помощ, предназначена за гладуващите тигрейци.

В правителственото изявление обаче не се споменава нищо в прав текст за твърденията на бунтовниците за съвместна етиопско-еритрейска военна атака в Северозападен Тигре. 

Представители на властите в Етиопия и Еритрея не са открити за коментар.

Еритрейският посланик в Кения Бейене Русом написа в Туитър, че тигрейските сили правят грешка и добави, че "победата на еритрейската армия и еритрейския народ е неизбежна".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини