Над 30 станаха жертвите на сблъсъците в Либия

  • 29 август 2022 14:10

  • 291
  • 0
Над 30 станаха жертвите на сблъсъците в Либия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 32-ма души загинаха при избухналите в петък вечерта боеве между милиции в либийската столица Триполи. Ранените като минимум 159 души, предаде АФП, цитирана от БТА.


Предишните данни бяха за 12 убити и 87 пострадали.

Безредици в Триполи - 12 убити и 87 ранени

Сраженията избухнаха на фона на политическия хаос, обхванал Либия, където има две съперничещи си правителства.

Вчера в столицата на северноафриканската страна отново се възцари спокойствие.

Според медии и експерти сблъсъците са били породени от неуспешен опит на милиции, близки до алтернативното Правителство на националната стабилност, оглавявано от Фатхи Башага и базирано временно в град Сирт, в централната част от крайбрежието на Либия, да свалят кабинета в Триполи на премиера Абдел Хамид Дбейба. Изходът от боевете е бил решен, когато фракции, смятани за неутрални, са се намесили на страната на Дбейба.

Това е втори неуспешен опит на Башага, подкрепян от "силния човек" в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, да вземе властта в столицата.

Сблъсъците са безпрецедентни след неуспешния опит на Хафтар да завладее Триполи през юни 2020 г. в разгара на гражданската война в северноафриканската държава след свалянето от власт и убийството на дългогодишния авторитарен лидер Муамар Кадафи през 2011 г. След падането на режима на Кадафи Либия затъна в тежка политическа криза, съпроводена от сражения между групировки, съперничество за властта между отделни региони и намеса на чуждестранни сили.

Либия се оказа с двама премиери

Последвайте канала на

Валери Зайцев
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини