Мали изпрати писмо до ООН, в което обвини Франция във въоръжаване на терористи

  • 18 август 2022 06:14

  • 1161
  • 4
Мали изпрати писмо до ООН, в което обвини Франция във въоръжаване на терористи
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното му пространство и е доставила оръжия на ислямистки бойци в опит да дестабилизира страната, предаде Ройтерс. Това са поредните обвинения, които бележат горчивия край на някога близките отношения между Париж и Бамако, отбелязва агенцията.

В писмо до ръководителя на Съвета за сигурност от ООН от понеделник малийският външен министър Абдулайе Диоп каза, че тази година въздушното пространство на страната му е било нарушено над 50 пъти, най-вече от френски сили, които са използвали дронове, военни хеликоптери и изтребители.

"Тези явни нарушения на въздушното пространство на Мали са използвани от Франция, за да събира информация за терористични групировки, действащи в Сахел, и за да ги снабдява с оръжия и муниции", заявява Диоп.

Министърът посочва, че правителството разполага с доказателства. Такива обаче не са предоставени, отбелязва Ройтерс, като припомня, че в продължение на години европейската страна е похарчила милиарди долари, за да изкорени тероризма в бившата си колония.  

Франция изтегли последните си войници от Мали

Обвиненията бележат ново влошаване на отношенията между Бамако и Париж, след като в началото на седмицата президентът Еманюел Макрон съобщи, че от Мали са били изтеглени и последните останали френски войници, а руските частни военни формирования, наети от малийското правителство, разширяват обхвата на действията си, отбелязва БТА.   

Весела Найденова
1161 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.18 | 11:53

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.18 | 08:49

3
То смешно, там управляват рашистките военнопрестъпници, те диктуват на черните какво да пишат.
Герги

2022.08.18 | 08:17

2
Братушките ги разчистиха набързо а онея само пари наливат нет человек нет проблем
Sarbeca Z

2022.08.18 | 06:35

1
Че Макрон, Зеленски, Байдън, Шолц, ООН се.рат в едно гърне дали ще му обърнат внимание на този Господин от снимката едва ли, най-много да го отровят

Добави коментар

Водещи новини