Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предупредени от съветник за мъчения и убийства на опоненти там

  • 17 август 2022 14:08

  • 292
  • 1
Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предупредени от съветник за мъчения и убийства на опоненти там
© Getty (архив)

Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предупредени от свой съветник, че политическите опоненти в тази африканска страна се измъчват и убиват, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Това е станало броени седмици преди правителството на премиера Борис Джонсън да се опита да пренасочи кандидати за убежище във Великобритания към Руанда. В момента се води спор между кабинета, който се опитва  да запази коментарите в тайна, и три медийни организации - Би Би Си и вестниците "Таймс" и "Гардиън" - които искат материалите да бъдат публикувани.

Руанда ще приема кандидати за убежище, идващи от Обединеното кралство

Първият полет до Руанда, насрочен за юни, бе спрян, след като Европейският съд по правата на човека постанови, че Висшият съд в Лондон следва напълно да проучи дали тази политика е законна. Изслушването е насрочено за следващия месец.

Вчера британското правителство поиска от Висшия съд да постанови, че делото не трябва да включва 11 конкретни коментара за Руанда от неназован служител на министерството на външните работи, чието мнение е било поискано. Въпросният човек, експерт по африканските въпроси, бил помолен по-конкретно да прегледа документа "Политиката на Руанда - информационна бележка" - официален и публичен доклад за страната и ситуацията с правата на човека там.

В имейл, изпратен до колегите си, рецензентът е поставил под въпрос тона на доклада и дали той отразява точно ситуацията в Руанда. Служителят написал, че в страната има “държавен контрол, сигурност, структури за наблюдение на национално ниво, а политическата опозиция не се толерира - произволното задържане, изтезанията и дори убийствата са приемливи методи на разправа".

Британското министерство на вътрешните работи настоява за мораториум върху части от отговора на независимия рецензент с аргумента, че тяхното огласяване би нанесло значителна вреда на международните отношения и би създало проблеми за националната сигурност. Съдия ще се произнесе през следващите дни дали някой от материалите трябва да бъде запазен в тайна.

Адвокатът, представляващ медийните организации, каза пред съда, че скритите доказателства вероятно са най-критичният материал по случая около плана за изпращане на бежанци в Руанда. Британската общественост трябва да узнае за материалите, с които правителството е разполагало по време на вземането на оспорваните решения, доказателствата, за които се твърди, че са претеглени и оправдават тази политика, както и причините, поради които е решено тя да продължи, заяви той.

След като първият полет до Руанда беше анулиран, британският вътрешен министър Прити Пател каза, че няма да бъде възпряна да направи правилното нещо, защото политиката е напълно съвместима със закона.

Много неправителствени организации разкритикуваха плана, определен от бежанци като жесток. Англиканската църква и депутати от опозицията също се обявиха против тази политика на правителството.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.18 | 11:52

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ

Добави коментар

Водещи новини