Вицепрезидентът на Кения Уилям Руто беше обявен за победител на изборите

  • 15 август 2022 21:13

  • 734
  • 0
Вицепрезидентът на Кения Уилям Руто беше обявен за победител на изборите
© Getty Images

Председателят на изборната комисия в Кения обяви вицепрезидента Уилям Руто за победител в оспорваните президентски избори, предаде Асошиейтед прес. Това е триумф за човека, който разтърси политиката като отправи апел към бедните кенийци на икономическа основа, вместо по традиционната етническа линия, но същевременно е и поредна загуба за петкратния кандидат Раила Одинга, отбелязва АП.

Избирателната комисия съобщи, че Руто е получил 50,49 процента от гласовете и печели на първия тур на изборите, съобщи ТАСС. Неговият основен конкурент Одинга е събрал 48,85 от гласовете. Руто вече обяви, че приема резултатите от изборите. "Обещавам да създам демократично и прозрачно правителство и възнамерявам да работя с опозицията", заяви победителят.

Точно преди неговата победа да бъде обявена обаче, възникна хаос, когато заместник- председателката и трима други членове на избирателната комисия заявиха на журналистите, че не могат да подкрепят "непрозрачния характер" на окончателната фаза от изборния процес. "Не можем да поемем отговорността за резултата, който ще бъде обявен", каза заместник-председателката Джулиана Черера. Наложи се полицията да въведе ред в залата.

Внезапното разцепване на комисията дойде минути след като главният представител на Одинга каза, че може да утвърди резултатите и отправи обвинения в "изборни нарушения" без дава повече подробности или доказателства. Одинга не присъства на обявяването на резултатите.

Сега кенийците ще трябва да изчакат, за да видят дали 77-годишният Одинга отново ще оспори в съда резултатите от преминалите мирно избори, отбелязва АП. Кения е от решаващо значение за стабилността в региона. Това вероятно е последният опит на дългогодишния опозиционер Одинга да спечели. Този път беше подкрепен и от своя бивш съперник и досегашен президент Ухуру Кениата, който от години е скаран със заместника си Руто, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини