"Ал Монитор": България е на четвърто място сред доставчиците на пшеница за Египет през последните месеци

  • 28 юли 2022 17:08

  • 688
  • 3
"Ал Монитор": България е на четвърто място сред доставчиците на пшеница за Египет през последните месеци
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Най-големият вносител на пшеница в света Египет е договорил общо близо 2,5 милиона тона от началото на юни т.г., които ще бъдат доставени през следващите четири месеца, пише в. “Ал Монитор”. Изданието отбелязва, че Кайро е изоставил предпазливостта си от първите месеци след началото на войната на Русия в Украйна и се е завърнал на международните пазари в началото на юни, за да попълни запасите си от зърно, ключови за продоволствената сигурност на страната.

През последните години преди началото на конфликта основните доставчици за Египет са Русия със 60 процента от вноса и Украйна с 22 процента, според данни на Външната земеделска служба на САЩ. На трето място е Европейският съюз (ЕС), като с най-голям дял са Франция и Румъния.

Нарушените заради войната доставки, особено от Украйна, принудиха Кайро да търси нови възможности. Според изчисления на “Ал Монитор”, основани на покупките, направени от египетския държавен закупчик (Генералната администрация за снабдяване със стоки за широко потребление), през последните месеци на първо място сред доставчиците на пшеница е Франция (40,5 процента), следвана от Русия (32,6 процента), Румъния (19,05 процента), България (5,65 процента) и Литва и Германия с по един процент.

Според експерти Русия е в най-добра позиция да замести доставките от Украйна, докато Франция, въпреки че значително увеличи износа си за Египет, трудно би поддържала сегашния темп през целия сезон. Други държави, което биха могли да допринесат, макар и в по-малка степен, са Румъния, България, Австралия, ако има добра реколта, както и Аржентина и САЩ.

"Ще трябва да изчакаме и да видим какви количества пшеница ще има действително в световен мащаб. Със сигурност Франция ще увеличи дела си в сравнение с предишни години, а Русия ще се възползва от възможността да предлага реколтата си," заявява за "Ал Монитор" Свен Мартин, собственик на базираната в Берлин компания "Аме енд Мюлер" (Amme&Muller GmbH) за търговия със земеделска продукция.

Суитун Стил от платформата за търговия със зърно “Диджитъл къмодити иксчейндж" (Digital Commodity Exchange) също смята, че Египет ще се опита да купи повече пшеница от Русия чрез директни търгове, тъй там се очаква добра реколта. Пред Москва и възможностите ѝ да търгува обаче има сериозни ограничения, отбелязва БТА.

Очакват добра реколта от пшеница и слънчоглед

Константин Тодоров
688 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хах

2022.07.28 | 19:05

3
Е защо се изнася

2022.07.28 | 17:33

2
Да не се нареждат за субсидии,и МС да спре да им плаща.

2022.07.28 | 17:31

1
И СУБСИДИИТЕ ДА ТЪРСЯТ В ЕГИПЕ

Добави коментар

Водещи новини