Централната банка на Гана задържа лихвата на 19 процента

  • 25 юли 2022 22:17

  • 885
  • 1
Централната банка на Гана задържа лихвата на 19 процента
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Комисията по паричната политика на ганайската централна банка - Банката на Гана - поддържа лихви от 19 процента, като се позовава на забавяне на темпа на инфлация и опасения за растежа, съобщава БТА.

Д-р Ърнест Адисън, управителят на Банката на Гана, каза на пресконференция, че комисията е решила да спре повишаването на лихвите и да наблюдава въздействието на последните мерки на паричната политика.

Комисията отбеляза, че инфлацията продължава да се повишава.

България си връща посолството в Гана

Подробният преглед на потребителската кошница показва, че първоначалните промени в цените са се разпространили до почти всички артикули в потребителската кошница.

Комисията отбеляза и забавянето на темпа на инфлация при последния преглед.

„Въз основа на горната оценка комисията беше на мнение, че ще бъде подходящо да спрем и да наблюдаваме въздействието на вече предприетите неотдавнашни мерки на паричната политика.

Поради това комисията реши да запази основния лихвен процент на 19 процента“, каза той.

Д-р Адисън каза, че комисията очаква макроикономическата рамка, която ще подкрепи договорената програма, подкрепена от МВФ, да представи силна координирана рамка на паричната и фискалната политика, която ще подсили стабилността и ще предотврати спиралата на цената на труда и на заплатите, което ще доведе до задълбочаване на инфлацията.

Той каза, че изпълнението на бюджета е било предизвикателство на фона на макроикономическата динамика за първите пет месеца на годината.

Наличните данни показват по-висок дефицит в сравнение с планирания, дължащ се главно на значителен дефицит на приходите спрямо прогнозите.

Недостатъчното изпълнение на приходите отразява забавеното прилагане на няколко нови мерки по приходите, обявени в бюджета, каза той.

По отношение на разходите - по-високите лихвени плащания доведоха до известен натиск въпреки ограничаването на първичните разходи, особено върху капиталовите разходи, които са намалели значително.

Той каза, че финансирането на бюджета е изцяло осигурено от вътрешни източници през първата половина на годината, тъй като не се осъществиха планираните заеми от международни източници.

„Перспективите са за продължаване на строгите условия за отпускане на заем и това подчертава необходимостта от пренареждане на приоритетите на разходните програми в рамките на наличните финансови пакети“, каза той.

На 1 юли 2022 г. правителството обяви намерението си да потърси подкрепа от Международния валутен фонд.

Първоначалните разговори започнаха и се предвижда програма, подкрепена от фонда, да помогне за постигане на очакванията чрез прилагане на реформи за възстановяване на кредитоспособността и в крайна сметка да доведе до възстановяване на достъпа до международните капиталови пазари.

Д-р Адисън каза, че пазарите вече са започнали да усещат положителните ефекти от взаимоотношенията с МВФ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.26 | 10:08

1
невероятна новина, цяла вечер не спах от превъзбуда с научаването на финансовите реформи на банката Гана- нищо че не знам къде се намира, сега ако пуснете новина и за банката на Сувето, ще получа душевен оргазъм

Добави коментар

Водещи новини