Египет подготвя старта на първата си нискотарифна авиокомпания

  • 13 юли 2022 09:33

  • 402
  • 0
Египет подготвя старта на първата си нискотарифна авиокомпания
© Getty images (архив)

Египет подготвя старта на първата си нискотарифна авиокомпания “Еър сфинкс” (Air Sphinx), съобщи правителството, цитирано от онлайн изданието “Иджипшън стрийтс”, предаде БТА.

Целта е да се увеличи броят на посещаващите страната туристи, се посочва в изявлението на кабинета. “Еър сфинкс” ще лети от летищата в Кайро, Хургада, Шарм ел Шейх, Луксор и от новия аеропорт "Сфинкс" в Гиза.

Нискотарифната компания, която е дъщерна фирма на държавния национален превозвач “Иджипт еър” (EgyptAir), ще изпълнява както международни, така и вътрешни полети. Предвижда се билетите да се продават на конкурентни цени, което да направи пътуването до Египет по-достъпно.

Основаната през 1932 г. “Иджипт еър” е първата авиокомпания в Африка и Близкия изток и седмата в света. Фирмата понесе значителни загуби в последните години заради пандемията от Ковид-19. На 15 юни 2020 г., едва няколко месеца след началото на ограничителните мерки в глобален мащаб, министърът на гражданската авиация Мохамед Манар обяви, че “Иджипт еър” е загубила над 56 милиарда египетски лири (3 милиарда долара).

Туристическият бранш в Египет все още се възстановява, като броят на туристите не е достигнал нивата си отпреди пандемията. През 2019 г. 13.6 милиона души са посетили северноафриканската страна.

Египет е сред петте най-предпочитани дестинации за руските туристи през лятото

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини